2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Interneten az MTI archív anyagai

2009. december 8. 13:28

Szemelvények az MTI archív híreiből

Győr, 1887. július 1.
Katona Mór szerkesztő és honvéd főhadnagy pisztoly párbajt vívott ma reggel Hentaller Lajossal. Katona segédei Krisztiánkovics és Inkey rábaszabályozási hivatalnokok, Hentalleré pedig Komjáthy Béla és Orbán Balázs képviselők voltak. A kihívó Katona Mór volt. Feltételek: 30 lépés távolság 5-5 lépés avanceval, egyszeri golyóváltás. Hentaller azonnal megtette az avancet, míg Katona helyben maradt és úgy lőtt, mire Hantaller leeresztvén pisztolyát, azt ellenfele lábai elé dobta.

1909. szeptember 27.
A k e r e s k e d e l m i m i n i s z t e r egyfelől Budapest, másfelől Gloggnits osztrák távbeszélő központ között f. é. Ok. Hó 1-jén helyközi távbeszélő forgalmat léptetett életbe. Ezen viszonylatban egy 3 percig tartó egyszerű beszélgetés díja 2 K 60 f, a sürgős beszélgetésé pedig ennek háromszorosa, azaz 7 K 80 f. A fizetett szolgálati értesítés díja 1 K. Közönséges beszélgetések a hivatalos órák alatt hétköznapokon csakis délután 4 óra után és reggel 10 óra előtt válthatók, míg délelőtt 10 óra és délután 4 óra közti időben csakis sürgős beszélgetések közvetíthetők, a háromszoros díjtétel mellett.

1919. július 10.
Felhívás a gyárak munkástanácsaihoz! A proletariátus érdeke az élelmiszerek központi beszerzése. Az élelmek megszerzése és megfelelő elosztása megköveteli az egyéni árubeszerzés /batyuzás/ végleges megszüntetését.. Ehhez olyan karhatalmi készültség kell, amely öntudatos, energikus és hozzáférhetetlen munkásokból áll. A budapesti városparancsnoksággal egyetértésben felhívjuk a gyárak munkástanácsait, hogy a gyári munkászászlóaljakból jelöljenek ki erre a feladatra alkalmas elvtársakat és a kijelöltek névsorát haladéktalanul jelentsék be a népgazdasági tanács közellátási osztálya vezetőjének (Kulcsár István elvtársnak /Eskü tér 1./.

/p r o d o m o! A közellátási népbiztosság sajtóosztálya felsőbb utasításra kéri, hogy ezt a közleményt a Vörös Újság és a Népszava feltűnő helyen közölje./

1930. május 3.
Székesfehérvár. Mór községben egy idő óta napirenden vannak a gyújtogatások. Tegnap este Móder István gazda újonnan épített istállóját, amely csak tegnap lett készen, gyújtotta fel az ismeretlen gonosztevő. A tűz átterjedt az ólakra, amelyekben a gazda valamennyi baromfia bennégett. A község elöljárósága az államrendőrségtől detektíveket kért a gyújtogató kinyomozására.

1939. január 2. – BIZALMAS ÉRTESÍTÉSEK
A British United Press budapesti távirata szerint Csáky István grófnak a Pester Lloydban közölt vezércikke azt jelenti, hogy Magyarország rövidesen kilép a népszövetségből és csatlakozik a német-olasz-japán kommunistaellenes egyezményhez. Az idevonatkozó bejelentés január közepe táján Csáky István gróf berlini útja előtt várható. Ezt a hírt közli a Sunday Times és a Sunday Dispatch

1946. június 26.
A Szovjetunió kormánya gépkocsit ajándékozott Nagy Ferenc miniszterelnöknek. A gépkocsit szerdán délelőtt a budapesti szovjet követség udvarán Szviridov altábornagy és Beljanov vezérőrnagy jelenlétében ünnepélyes külsőségek között adta át Nagy Ferenc miniszterelnöknek Szoboljev szovjet kereskedelmi megbízott.
A követségre érkező miniszterelnököt Szviridov altábornagy üdvözölte néhány meleg szóval. Az üdvözlés után a követség udvarára vonultak, ahol Szoboljev kereskedelmi megbízott a következő szavakkal adta át a gépkocsit: (részletes tudósítás következik)

1956. október 30. – Elutaztak Budapestről a Melbourne-i olimpián részvevő magyar sportolók
Kedden délben váratlanul elutaztak Budapestről az olimpián részvevő magyar sportolók. A 150 főből álló sportküldöttség tagjai a Budaörs-i vasúti állomáson gyülekeztek és a tervek szerint innen Prágáig vasuton tették volna meg az utat. Nem sokkal az indulás előtt azonban a vasutasok bejelentették, hogy sztrájkjuk miatt az olimpikonok szállítását sem vállalják.
Végül ugy döntöttek, hogy több társasgépkocsin elindul a csapat Budapestről Prága felé, ahol előreláthatólag vasárnapig tartózkodik majd. Innen megy azután tovább Ausztráliába, Melbourneba a tervezett két hatalmas különrepülőgépen.
A magyar küldöttséggel nem utazott el Iharos Sándor, a kiváló atléta. Iharos távolmaradásának oka, hogy makacs lábsérülése miatt lemondta olimpiai részvételét.
Elutazott viszont a csapattal Szivós István vizilabdázó, aki az előre tervezett együttesben nem szerepelt.

Szilveszter magyar hajókon a világ tengerein 1988.12.31. 09:54
1988. december 31., szombat - Az év utolsó napjaiban megszaporodtak a MAHART tárnoki rádióállomására érkező táviratok, a világ tengereit járó magyar hajókról sorra érkeznek a legénység tagjainak jókívánságai a rokonokhoz, barátokhoz. Legmesszebb most a Vörösmarty tengerjáró horgonyoz tőlünk, éppen Tajvan partjainál, ahol a trópusi esők közepette is folyamatosan rakodják a szállításra váró árut. Szilveszterkor persze szünetet tartanak, s hazai ízek mellett koccintanak 1989-re. A Radnóti az Arab-tengeren ,,úszik át az új évbe,,, Dániából visz Sri-Lankára műtrágyát. Itt most éppen sima a tenger, könnyebb szolgálat mellett szilveszterezhetnek. Nem úgy az Ady személyzete. Ez a hajó erős hullámverésben, viharos széllel küszködve halad a Földközi-tengeren Amszterdam felé, Bangkokból származik a rakomány, faáru és rizs. Háborgó tengeren úszik a Bodrog is, a szovjet dunai kikötőből, Reniből szállít ércet. A Csokonai legénysége most szerencsésebb, a hajó a lisszaboni dokkban vesztegel, az esedékes nagyjavítást végzik rajta, ám szilveszterkor természetesen szabadnap jár mindenkinek, s így sokan az ide látogató családtagokkal közösen a városban szilveszterezhetnek. (MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár