A vörösterror 133 napja

Felújítják Kapisztrán Szent János szülőházát

2009. november 15. 18:26

Magyar támogatásból újulhat meg Kapisztrán Szent János Capestranóban található szülőháza: a magyar kormány 46500 euróval, Budapest I. kerülete pedig - az olasz kisváros testvérvárosaként - 10000 euróval járul hozzá a felújítás költségeihez.


A magyar kormány több mint 12,5 millió forintos felajánlásáról szóló nyilatkozatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken adta át ünnepélyes keretek között Capestranóban Antonio D'Alfonso polgármesternek. Az idei áprilisi földrengés Capestrano épületeiben, egyebek mellett Kapisztrán Szent János - magyar zarándokhelynek is számító - szülőházában is komoly károkat okozott. Az épület renoválásának összköltsége 56 ezer 497 euró (mintegy 15,3 millió forint).

A kisváros történelmi központjában található, 80 négyzetméter alapterületű, téglából és kőből készült kétszintes Capestrano-ház szerkezeti megerősítésre és belső felújításra szorul. A felső szint mennyezete és a külső nyílászárók is nagyon rossz állapotban vannak. A belső vakolat sok helyen leesett, a tetőn keresztül befolyt a víz, az ereszcsatornák tönkrementek.A felújítási munkák keretében megerősítik a mennyezetet és a külső falakat. A ház új vakolatot kap, a színválasztásban a városközpont hagyományait követve. A nyílászárókat, ahol lehet, megjavítják, ahol nem, az eredetivel megegyező új nyílászáróval cserélik. A ház belsejében eredeti anyagok felhasználásával kijavítják a padlóburkolatot, felújítják a kemencét és a latrinát tartó falat, s a két lépcsőt újra felépítik. A renoválás magában foglalja az elektromos áram bekötését és az ereszcsatorna cseréjét is. A jelenlegi megrongálódott vakolat alatt falfestmény nyomait fedezték fel, ezt is restaurálni kell.

Kapisztrán János (Giovanni da Capestrano, 1386-1456) itáliai teológus, hitszónok volt, aki komoly szerepet játszott a nándorfehérvári győzelem kivívásában. A csata után Hunyadi Jánossal együtt a pestis áldozata lett. Később az egyház szentjei és a magyar nemzet hősei közé avatták. 1921 óta a budai várban felállított szobra hirdeti dicsőségét és ő a magyar hadsereg egyik védőszentje. Halálának évfordulóján (október 23-án) Capestranóban minden évben megemlékezést tartanak.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!