2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Esőben keltek át a kőkori emberek a Szaharán

2009. november 12. 09:21 New Scientist

Egy új kutatás szerint a klimatikus viszonyok megváltozása segítette hozzá az emberiséget a Szaharán történő átkeléshez: 110 illetve 45 ezer évvel ezelőtt az esősebb és hűvösebb időjárás gazdagabb vegetációt és indulásra alkalmas környezetet biztosított számukra.


A Szahara sokáig fizikai határt jelentett a vándorlások során, így a kutatók nem is értették, hogy az emberiség miként juthatott el Európába. A Holland Királyi Tengeri Kutatóintézet munkatársa, Isla Castañeda azonban a kelet-afrikai partok menti tengerfenéken az elmúlt 192 ezer évben lerakódott, a sivatagi porral érkező növényi szénhidrogének maradványait vizsgálta meg. Ezek szénizotópjaival ugyanis könnyen megállapítható, hogy melyik korokban milyen növények nőhettek ott.

A szénhidrogének aránya ugyanis 120-110 ezer évvel ezelőtt drasztikusan megnőtt, majd 50-45 ezer évvel ezelőtt a jelenség megismétlődött. A kutatók szerint az éghajlat ekkor sokkal kedvezőbbé, és elfogadhatóbbá vált, és a kőkori emberek is ekkor kezdték meg vándorlásukat: az első, Afrikán kívüli modern emberi fosszília 93 ezer éves, és Izraelből származik. A régészeti és genetikai analízisek emellett azt is mutatják, hogy a következő nagyobb kivándorlási hullámokra is a klimatikus viszonyok ismételt megváltozásával került sor.

Ez azonban nem az első hasonló elmélet: tavaly a Bristoli Egyetem kutatónője, Anne Osborne számolt be arról, hogy az első átutazók 120 ezer évvel ezelőtt mára eltemetett folyóhálózat mentén kelhettek át a líbiai Szaharán.

A kutatás részletei az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) olvashatók.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!