2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem hamisítvány Lee Harvey Oswald puskás fotója

2009. november 9. 10:37 MTI

A hírhedt fotót, amelyen a Kennedy elnök gyilkosának tartott Lee Harvey Oswald kezében puskával egy udvarban látható, csaknem lehetetlen lett volna hamisítani - mutatta ki a Dartmouth College egyik tanárának új elemzése.

Oswald, akit - alig néhány nappal azután, hogy őt vádolták meg 1963 novemberében John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök meggyilkolásával - szintén lelőttek, előzőleg azt állította, hogy a felvétel, amelyen egyik kezében a puskát, a másikban marxista újságot tart, hamisítvány. Az évek során többen is ugyancsak ezt hangoztatták, arra hivatkozva, hogy képen látható fények és árnyékok természetellenesek.

Legújabban azonban Hany Farid, a dartmouthi Neukom Institute for Computational Science nevű számítástudományi intézet igazgatója kimutatta, hogy az árnyékok pontosan ott láthatók, ahol lenniük kell. „Egy képről sohasem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy valóságos, de azok a bizonyítékok, amelyek alapján azt állították, hogy a fotó hamisított, nem helytállóak” - jelentette ki a tudós csütörtökön. „Mint akadémikus és tudós, nem szeretem az olyan kijelentéseket, hogy valami abszolút hiteles, de rendkívül valószínűtlen, hogy a kép manipulált lenne.”

Farid, akinek az a munkája, hogy a bűnügyi szakértők által is alkalmazott digitális eszközökkel képeket elemezzen, elmondta, hogy sok kérést kapott a vitatott feltétel megvizsgálására olyanoktól, akik úgy vélték, hogy Kennedy elnök összeesküvés áldozata volt (tehát Oswald nem volt magányos gyilkos, mint ahogy a hivatalos Warren-jelentés állította). A munkát azonban mindaddig elhalasztotta, amíg nem rendelkezett megfelelő szoftverrel ahhoz, hogy három dimenzióban modellezze Oswald fejét és környezetét.

Ezzel a számítógépes programmal viszont bizonyítani tudta, hogy ugyanaz a fényforrás képes volt egyszerre kialakítani az Oswald mögött és a tőle jobbra, valamint az orra alatt látható árnyékot. Farid elmondta, ezt maga sem hitte korábban. „Amikor ránéztem a felvételre, nem értettem, hogyan lehetnek rajta ilyen árnyékok” - ismerte el. Legújabb felfedezése azonban, amelyet a Perception című lapban fognak közzétenni, egybevág korábbi megfigyelésével, amelyek szerint az emberi látás kevéssé alkalmas annak megítélésére, hogy a tárgyak által vetett árnyékok reálisak-e. „Noha remekül látunk, az árnyékok megítélésében igen gyengék vagyunk.”

Farid csaknem két hónapon át ismételten visszatért az Oswald-fotó elemzéséhez. „Azért foglalkoztam vele ilyen alaposan, mert igazán pontos választ akartam adni, elvégre a Kennedy-gyilkosságról, a történelemről van szó” - fejtette ki. „Semmiképpen sem szerettem volna hibázni egy ilyen fontos kérdésben.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár