2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Audiovizuális emlékgyűjtés az az 1945 utáni történelemről

2009. október 29. 15:24 MTI

Audiovizuális emlékgyűjtés címmel program indul az 1945 után történelem oktatásának megújítására - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.


A kezdeményezés keretében mintegy 200 középiskola diákjai készít­het­nek legalább félezer történelmi interjút az elmúlt évtizedek szemtanúi­val, hoz­zájárulva ezzel az 1945 utáni időszak történelemoktatásának megújításához.

A hazai középiskolai történelemoktatásban csekély súllyal szerepel az 1945 utá­ni korszak és egyes hátrányos helyzetű társadalmi csoportok - a köz­véleményt sok tekintetben megosztó - témaköre. Ezen segítene a most induló, az Európai Unióban egyedülálló, 549 millió forint költségvetésű program, amely bevezeti e a közoktatásba a történelmi in­terjúk készítésének módszerét. A program támogatási szerződését ma írták alá a fővárosban.

A program célja nem más, mint hogy Magyarország 20. századi történelmének oktatásához új pedagógiai-módszertani eszközöket adjon elsősorban a középiskolákban oktató pedagógusoknak, történelemtanároknak. Ezek a módszertani útmutatók a történeti interjúk elkészítésének és a tanítási folyamatba ágyazásának know-how-elemeit formálják a pedagógusok által jól hasznosít­ható, az oktatási gyakorlatot támogató eljárásokká.

A középiskolás diákok tanórán kívüli foglalkozásokon, módszer­tanilag felkészített szaktanáraik felügyeletével felkutatják és megkeresik az elmúlt évti­zedek történéseinek szemtanúit, és azok emlékeit történeti interjúk formájában digitális videóként rögzítik, rendszerbe szervezik, majd pedig az internet adta lehetőségeket használva elérhetővé teszik más oktatási intézmények pedagógusainak és diákjainak is.

A hagyományos és új típusú történelmi dokumentumok és tartalmak digitalizált, multi­médiás prezentációja pedig valóban képes megszólítani a középiskolás korosztályt - áll a tájékoztatóban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár