2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadkanlakomával ünnepel az ötven éve legyőzhetetlen Asterix

2009. október 27. 16:22 BBC News, MTI

I.e. 50-ben járunk, egész Galliát elfoglalták a rómaiak... Egész Galliát? - így kezdődik Asterix, a gall minden kalandja. A kis növésű, de annál bátrabb Asterix és elmaradhatatlan barátja, Obelix immár ötven éve, 1959. október 29. óta szálka a rómaiak és Julius Caesar körme alatt. A világ azonban támogatja a kis gall falu ellenállását, ezt bizonyítja a 330 millió eladott Asterix-képregény is.

A szőke bajuszos kis gall figurája 1959 nyarán egy párizsi szociális lakásban született meg, Albert Uderzo rajzoló és René Goscinny szövegíró közös munkájának eredményeképp. Uderzo izmos, nagy termetű hősként képzelte el Asterixet, Goscinny viszont épp ellenkezőleg. "Én antihőst akartam, egy kis krapekot" - mondta egy alkalommal az azóta már elhunyt Goscinny. Asterix eredetileg pusztán mellékszereplő lett volna egy készülő képregényben, a szerzők azonban rájöttek, hogy egy másik író ugyanazon az ötleten dolgozik. Gyorsan kellett cselekedniük, a gallokból főszereplők lettek, néhány héten belül megvolt a történet, Asterix figurájának megrajzolása mindössze 15 percet vett igénybe.

A római hódításnak makacsul ellenálló gallokkal először a Pilote című folyóirat hasábjain ismerkedhettek meg a franciák. Asterix és Obelix történetei önálló kötetben 1961-ben jelentek meg első alkalommal. Az Asterix, a gall című kiadásból még alig hatezer példány kelt el, Asterix és a normannok 1967-ben megjelent kalandjaira azonban már egymilliónál is többen voltak kíváncsiak.

A szigorúan titkos recept alapján készülő varázsitaltól fűtött gall harcosok bejárták az egész világot, ókori kalandjaikba jócskán keveredtek 20. és 21. századi élmények is. Így fordulhatott elő, hogy az ókori Egyiptomban hagyományos öltözetet viselő japán turisták kattogtatják ókori fényképezőgépeiket. Kalandjaik során Asterix és elmaradhatatlan barátja, Obelix bejárták Európát, Indiát, Egyiptomot, de még Amerikát is. Hazatérve azonban mindig fenséges vadkanlakoma várja őket, bár a nagyobbacska Obelix - aki mélységesen zokon veszi ha cseppet sem átlagos termetét valaki mégis átlagon felülinek meri nevezni - útközben sem veti meg a helyi specialitásokat.

A gallokon kívül minden népséget "dilisnek" tartó Obelix mellett bőven akadnak mókás szereplői Asterix világának. Ott van mindjárt Obelix kiskutyája, a gazdájánál sokkalta okosabb Töpszlix, a falu druidája, Csodaturmix vagy éppen Nyekergix, a helyi bárd. A gall szereplők neve annak rendje s módja szerint -ix végződésű, a galád rómaiaké általában -us, az egyiptomiaké pedig -isz.

Csodaturmixot az Egyesült Államokban például Magigimmixnek, Törökországban Büyüfiksnek hívják. A falu korelnökének, Sokadikixnek Nagy-Britanniában a Geriatrix, Svédországban a Senilix névvel kell együtt élnie. Pedig matuzsálemi kora ellenére neki van a faluban a legszebb felesége - utóbbival az agglegényként élő Asterix és a szintén magányos Obelix sem büszkélkedhet.

Asterix kalandjai az egész világot meghódították - ez még a rómaiaknak sem sikerült. 330 millió eladott képregény-kötet, 110 különböző nyelven és dialektusban. A szőke bajuszú gall és bendős barátjának történeteiből készült rajzfilmek a televíziók által legtöbbször ismételt darabok közé tartoznak, gallok kalandjaiból neves színészek közreműködésével három mozifilm is készült. A kis gall falu lakóinak életét Goscinny 1977-es halála óta Uderzo egyedül alakítja. Uderzo azonban időközben 82 éves lett, és úgy érezte, ideje kijelölni utódjait. A jövőben Frederic és Thierry Mebarki rajzolja majd a történeteket.

Az olvasók pedig folytathatják a kutatást azután a bretagne-i falucska után, amelyről az alkotók 50 éve Asterix otthonát mintázták. A történészek pedig sokszor egész mást gondolnak minderről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár