2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Titkosszolgálat a Gulag kutatói ellen

2009. október 21. 11:39 The Guardian

Az orosz titkosszolgálat, az FSZB tagjai pár nappal ezelőtt letartóztatták Mihail Szuprun orosz történészt, aki a második világháború idején Gulagra küldött német hadifoglyok sorsát kutatta.


Az egyik tábor romjai 1989-ben

Az FSZB-nek nem ez az első ilyen akciója: idén januárban mi is beszámoltunk arról, amikor a Memorial orosz jogvédő szervezet szervereit lefoglalták, majd a nemzetközi felháborodás hatására visszaszolgáltatták a Gulag legnagyobb virtuális archívumát tároló adatbázist. Szuprun letartóztatásakor a férfi lakását is átkutatták, és minden személyes, illetve kutatási anyagát is elvitték. A hatóságok a magánjog megsértésével vádolják, és ha elítélik, akár négy évet is börtönben tölthet. Az FSZB letartóztatta azt a tisztviselőt is, aki a történész kutatásait egy 40 ezer, 1945-56 közötti német Gulag-áldozat neveit tartalmazó listával segítette.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki Németországban a vezető történészek között. Szerintük ez annak a Sztálin rehabilitálásért küzdő politikai szervezkedésnek az eredménye, amely elnyomná a független és objektív történészi kutatásokat, és megszüntetne minden, a rezsim áldozataival foglalkozó vizsgálatot, leállítaná a Gulag történetével kapcsolatos kiterjedt szakmai munkát is. A letartóztatás meglepte a német Vöröskeresztet is, akik a történeti kutatás birtokában remélték megnyugtatóan rendezni a második világháborúban fogságba esett, majd eltűntnek nyilvánított katonák ügyét.

Az arhangelszki Pomorszkij Egyetem kutatója a Vörös Hadsereg által elfogott, és Gulagra küldött német hadifoglyok történetét, illetve a Dél-Oroszország területén élő, Sztálin által deportált német nemzetiségűek sorsát kutatta, akik egytől egyig táborokba kerültek. Az Arhangelszk közelében felállított tábor különösen hírhedt: a hosszú tél miatt a foglyok jobbára csak egy évet bírtak ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár