2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Film készült Johanna nőpápa legendájáról

2009. október 20. 13:50 MTI

Bemutatták a Johanna nőpápa - vélt vagy valós - történetén alapuló német mozifilmet, amelyben a Baader Meinhof csoportból ismert Johanna Wokalek mellett John Goodman amerikai színész is feltűnik. A berlini világpremieren nagy sikere volt az alkotásnak.

A film a 9. században élt Johanna történetét meséli el, aki a legendák szerint egy pap lányaként nevelkedett, s férfinak öltözve sikerült pápává választatnia magát. "Ez egy szokatlan élettörténet" - mondta Sönke Wortmann, a film rendezője, aki korábban sporttémájú filmekkel hívta fel magára a figyelmet, s nevéhez olyan alkotások kötődnek mint A berni csoda. "Ez egy olyan nő története, akinek nagy tortúrákon kellett keresztül mennie" - emelte ki a rendező.A szerep kedvéért csaknem teljesen kopasszá váló Johanna Wokalek nem csak a berlini közönséget győzte meg. "Johanna csodálatos, nagyszerű volt vele együtt dolgozni" - mondta a német színésznőről John Goodman, akit a Roseanne című vígjáték sorozat mellett számos filmből, például A nagy Lebowskiból ismerhetnek a nézők. "Az egész stáb fantasztikus volt" - fűzte hozzá a színész.

A filmet Németországban - Szász-Anhalt tartományban és Észak-Rajna-Vesztfáliában -, valamint Marokkóban forgatták. A bemutató estéjén a szereplők nem akartak véleményt mondani arról, hogy a film, illetve az annak alapjául szolgáló Donna Woolfolk Cross-regény cselekménye vajon igaz-e. "Nem fontos, hogy a történet valós-e vagy sem. Egy legendában az a szép, hogy sohasem fogjuk megtudni" - mondta Johanna Wokalek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár