2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Londoni kórboncnok lehetett a Hasfelmetsző

2009. október 7. 13:38 The Daily Telegraph

Egy brit történész szerint végre minden kétséget kizáróan sikerült megfejteni Hasfelmetsző Jack identitását: eszerint az a kórboncnok lehetett az elkövető, aki tanúvallomásával maga is részese volt a gyilkos utáni hajszának.


Mei Trow a legmodernebb rendőrségi vizsgálati módszerekkel, így pszichológiai és földrajzi profilakotással eredt a Hasfelmetsző nyomába: szerinte Robert Mann, egy londoni boncnoksegéd lehetett a gyilkos. Az elméletet megalapozó két éves kutatást október 11-én a Discovery Channel legújabb, Jack the Ripper: Killer Revealed című filmjében mutatják be, amellyel párhuzamosan a hasonló című könyv is megjelenik az Egyesült Államokban.Trow kutatásainak alapjául az ügyet 1988-ban elemző FBI-nyomozás aktája szolgált: a különleges ügynökök akkor elkészítették a gyilkos kimerítően részletes profilját. Eszerint az elkövető egy alsóbb társadalmi rétegből származó, fehér férfi lehetett, aki családja szétszakadása miatt válhatott gyilkossá. Emellett az akta kiemeli, hogy mindenképp valamilyen anatómiai képzést igénylő munkát végezhetett, így hentesként, boncnokként, vagy kórházi segédként dolgozhatott. A kutatás során kiderült, hogy mindez ráillik Mannra, aki alkoholista apja miatt gyerekként nagyon sok időt töltött a dologházakban.

Trow emellett további két nővel bővítette a meggyilkoltak listáját: ezek szerint Jack első áldozata a Gunthorpe Streeten 39 szúrással megölt Martha Tabram lehetett, míg az utolsó a londoni gyilkosságsorozat után nyolc hónappal brutálisan kivégzett Alice Mackenzie. Az ő testük ugyanis Polly Nichols-éval és Annie Chapmanével együtt abba a hullaházba került, ahol Mann dolgozott.

Mann az új kutatás szerint a nyomozásokban is részt vett: ő mutatta meg a hullákat a rendőröknek, majd szemtanúként a halálokok meghatározásába is bevonták. Trow szerint Pollyt és Annie-t Mann vetkőztette le, amikor hulláikat beszállították a boncterembe: tette ezt annak ellenére, hogy a nyomozást vezető Spratling felügyelő minden hasonlót megtiltott. Ő azonban valószínűleg tettei nyomait akarta eltüntetni.

Mann azonban csak az utolsó a gyanúsítottak sorában: korábban több mint 100 emberről hitték, hogy ő lehet a Hasfelmetsző: közöttük volt a királyi család egy tagja, több orvos, vagy épp egy festőművész is, és vannak olyanok is, akik szerint egy nő belezte ki a prostituáltakat Londonban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár