Hitler elfeledett szövetségesei

Újabb szobrot kap Szlovákiában Esterházy János

2009. október 2. 16:36 MTI

Ipolynyéken (Vinica) avatják fel október 11-én Esterházy János, a két világháború közötti csehszlovákiai magyar politikus második szlovákiai mellszobrát.


A mellszobor felavatását Ipolynyék Község Önkormányzata és a Pro Villa Nek Polgári Társulás rendezi. A szobor Oláh Szilveszter kávai szobrászművész alkotása. Az október 11-ei rendezvény fővédnöke Mészáros Alajos, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője. A szoboravató ünnepség keretében szentmisét tartanak, kiállítást nyitnak meg és emlékülést rendeznek Esterházy János emlékére - írta a Felvidék Ma szlovákiai hírportál.

Az 1901-ben magyar apától és lengyel anyától született Esterházy János a felvidéki magyarság szellemi vezetőjeként 1944-ben zsidók, csehek, szlovákok, lengyelek százainak segített a szökésben. Magyarország 1944. márciusi német megszállása ellen memorandumban tiltakozott. A horogkeresztesek rövid időre internálták, a német titkosszolgálat, a Gestapo körözte.

A második világháború után a Szovjetunióba hurcolták, majd koholt vádak alapján tíz év kényszermunkára ítélték, és Szibériába vitték. Közben Pozsonyban 1947. szeptember 16-án halálra ítélték. A szovjet hatóságok 1949-ben kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült, halálos ítéletét életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, míg 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben meg nem halt. A börtönparancsnok nem adta ki a hamvait a családnak.

Esterházy János boldoggá avatását több szervezet kezdeményezte. A mártír politikus tiszteletére Szlovákiában először 2005-ben emeltek szobrot a dél-szlovákiai Búcson.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!