2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A föld alatt menekült volna Ferenc József és Horthy

2009. szeptember 28. 11:52 Kovács Olivér

A helyiek több összeesküvés-elméletet is kitaláltak a gödöllői kastély feltáratlan pince- és alagútrendszerével kapcsolatban. Ezeket a hiedelmeket erősítette, hogy a járatokat a szovjet katonák befalazták, mintha attól tartottak volna, hogy a föld alatt támadják meg az akkor laktanyaként használt kastélyt.

„Egyelőre csak találgatunk a kastély alatt húzódó alagútrendszer valódi méretével és rendeltetésével kapcsolatban” - mondta el Újváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgató-helyettese. A szájhagyomány szerint ugyanis már a Grassalkovichok idejében föld alatti járatok vezettek ki a kastélyból (ez a hiedelem kíséri egyébként csaknem az összes magyarországi kastélyt és várat), amelyeket a Kiegyezés után meghosszabbítottak és tovább építettek, hogy baj esetén az uralkodó Ferenc József és Erzsébet királyné a föld alatt, biztonságban érhessen el a vasútállomásra, a Királyi váróterem épületéhez.

„Hogy valóban vezetett-e alagút a vasútállomás irányába, nem lehet egyelőre igazolni, az azonban biztos, hogy a Monarchia fejlett hírszerző-besúgó hálózatot tartott fenn. Az ügynökök pedig nyilván nem a kastély főbejáratán közlekedtek, ha beszámolni valójuk akadt” - mondta Újváry Tamás.

Bár a kastély alatti járatrendszer ma meglehetősen alacsony, egyes visszaemlékezések szerint korábban akár lovaskocsival is lehetett közlekedni benne, később azonban feltöltötték. A széles járatokból kis beugrók nyílnak: ezekből fűtötték egykor a lakosztályok falait.A kastély következő, kormányzói korszakából is maradt fenn hiedelem: eszerint ekkor építettek volna ki egy olyan alagutat, amely a repülőtérhez vezetett – ez szolgálta volna Horthy Miklós és családja menekülését, ha az épületet a felszínen nem tudják elhagyni. Egy harmadik föld alatti útvonalat is nyilvántart a szóbeszéd: ez a máriabesnyői templomig vezetett volna – ám ez több mint négy kilométerre van légvonalban a kastélytól. „Valószínű, hogy a járatok vezetnek valahová” - véli az igazgató-helyettes.

Amikor aztán a szovjet katonák birtokukba vették az épületet, elfalazták a folyosókat. A kastély vezetése nemrég kibontatta az egyik ilyen téglafalat, ahol néhány lépés után szintén a szovjetek által rakott falba ütköztek. Nem folytatták a kutatást, azonban már tervezik a járatrendszer felderítését, már csak azért is, mert idővel a magyar borvidékeket bemutató múzeumot szeretnének berendezni a pincében.

A kastély másik, már jól ismert föld alatti objektuma a Horthy-bunker, amelyet hamarosan megnyitnak a látogatók előtt. A falakat már újravakolták, jelenleg a helyiségeket és a folyosót szárítják. Így néhány hét múlva a kastély föld alatti titkai közül az első már megnyílhat a látogatók előtt.

Még több fotó a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár