2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Az oroszok szerint nem volt népirtás a katyni mészárlás

2009. szeptember 24. 08:10 MTI

Az orosz parlament két házának politikusai és történészek elítélték a lengyel szejm szerdai nyilatkozatát, amely a "népirtás jegyeit magán viselő háborús bűntettnek" minősíti a szovjet fogságba esett lengyel tisztek, rendőrök, határőrök és civilek 1940-es lemészárlását.


A szovjet hadsereg 1939. szeptember 17-én vonult be az akkor Lengyelországhoz tartozó Nyugat-Ukrajnába és Nyugat-Belorussziába.

Leonyid Szluckij, a duma - az alsóház - külügyi bizottságának helyettes elnöke szerint Varsó csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek az utóbbi időben megpróbálják meghamisítani a történelmet. A lengyel parlamenti állásfoglalás célja, hogy Oroszországot rossz színben tüntesse fel a nemzetközi közösség előtt, s a Szovjetuniót tegye felelőssé Európa kettészakadásáért. "A történelmi igazság ismert, s eleve kudarcra ítéltetett az a kísérlet, hogy Hitler helyett a Szovjetuniót és Oroszországot vádolják" - mondta.Oleg Morozov, a duma alelnöke - a kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt képviselője - a politikai konjunktúrára épülő "hazugságnak" nevezte a nyilatkozat állításait. Úgy vélte, Lengyelország anyagi haszonra számít, amikor Oroszország és a Szovjetunió ellen úgymond szóbeli agressziót követ el. Emlékeztetett arra, hogy az 1939. szeptember 17-ét lehetővé tevő Molotov-Ribbentrop paktum előtt az európai országok, köztük Lengyelország "saját hasznát keresve", aktív kapcsolatban álltak Hitlerrel.

A Szövetségi Tanácsban - a parlament felsőházában - Vaszilij Lihacsov, a külügyi bizottság első elnökhelyettese úgy vélekedett, hogy a lengyel dokumentum célja a korabeli varsói vezetés magatartásának igazolása. "A már ismert dokumentumokból tudható, hogy a lengyel vezetés az idézett tragikus események előtt különtárgyalásokat folytatott egyebek között Németországgal, és nyíltan törekedett arra, hogy kivegye részét a Szovjetunió területi felosztásából" - nyilatkozta. A duma esti ülésén Anatolij Lokoty kommunista képviselő javasolta, hogy "az élesen oroszellenes" varsói dokumentumra reagáljon a duma.

Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke sajnálkozását fejezte ki a Varsóban elfogadott nyilatkozat miatt, de úgy vélte, nem lenne helyes, ha a duma reagálna rá. "Ha az a cél, hogy megszakítsuk a kölcsönös sértések és sérelmek ördögi körét, akkor valakinek el kell indulnia a megbékélés útján" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár