2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lézerrel digitalizálnak félezer világörökségi helyszínt

2009. szeptember 20. 11:41 MTI

Brit tudósok egy csoportja lézertechnológia segítségével térképez fel tíz nagy-britanniai UNESCO világörökségi helyszínt, hogy elkészíthesse azok digitális mását.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a munka annak a nagy projektnek a része, amely az 500 leghíresebb világörökségi helyszín pontos digitális leképezését tűzte ki célul. A tervek szerint többek között az athéni Akropoliszt, a Kínai Nagy Falat és a négy amerikai elnök arcát ábrázoló Mount Rushmore-t is végigpásztázzák majd a lézersugarak.

A kutatók ezekben a napokban fejezik be a skóciai New Lanark világörökségi helyszín bemérését. A David Dale által 1786-ben alapított pamutfonoda a filantróp szociális reformer, Robert Owen irányítása alatt sikeres üzem és az utópikus szocializmus egyik mintagyára lett.

Maga a lézeres technológia nem új keletű, műemlékek felmérésére azonban most használják először. A világméretű projekt célja, hogy lehetővé tegye a felbecsülhetetlen értékű épített emlékek rekonstruálását esetleges sérülésük vagy pusztulásuk esetén. A sérülés számos ok: természeti katasztrófa, a klímaváltozás vagy akár háborúk miatt is bekövetkezhet.

A kezdeményezők a projekt szükségességét egyebek közt a 6. században kifaragott, ám a tálibok által 2001-ben elpusztított hatalmas bámijáni Buddhák sorsával indokolják. A monumentális afganisztáni szobrok újjáépítése mellett Japán és Svájc is elkötelezte magát, ám a lézerprojekt kutatói szerint ez sokkal könnyebben menne, ha birtokában lennénk a pontos digitális térképnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár