A vörösterror 133 napja

Katonai táborok álltak a Borostyánút mellett

2009. szeptember 18. 13:37 MTI

Rendkívüli leletekre bukkantak be osztrák régészek Burgenland középső részén, az egykori Borostyánút mellett folyó ásatásaikon.


Három katonai tábort fedeztek fel a valamikori kereskedelmi útvonal mellett, Locsmánd (Lutzmannsburg) közelében. Ez az első ilyen lelőhely, amit Burgenlandban és térségében találtak - mondták az Osztrák Régészeti Intézet szakemberei egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A magyar és szlovák régészekkel közösen végzett locsmándi kutatás nem csak számos - mintegy nyolcvan - leletet hozott napvilágra, de új felismerést is eredményezett. Eddig néhány szórványos jeltől eltekintve nem volt jele annak, hogy a római hadsereg több száz éven át jelen volt a Borostyánútnak ezen a szakaszán - magyarázták. A hadsereg eddig ismeretlen feladatára derült fény: a katonák az utat és az azon zajló áruforgalmat őrizték.

A táborokat és a közelükben még korábban talált települést az időszámítás utáni első évszázadtól a negyedikig lakták. A kor eszközeivel mérve egynapi távolságra, vagyis mintegy 25 kilométerre találhatók Soprontól (római kori nevén: Scarbantia) és Szombathelytől (Savaria). A több mint húsz hektáron elterülő lelőhelyet csak részben ásták ki, ehelyett röntgen- és radarkészülékekkel dolgoztak.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!