2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Felújítják a nagykárolyi Károlyi-kastélyt és az erdődi várat

2009. szeptember 16. 16:35 MTI

Négy szatmárnémeti cég összefogásával újítják fel a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, valamint az erdődi várat - írta szerdai számában a Krónika.

A Kolozsváron szerkesztett, Erdély egész területén terjesztett napilap szerint a pályázatokat elbíráló bizottság döntése révén a négy szatmárnémeti cég összefogásával létrehozott, Kastély-társulás elnevezésű konzorcium újíthatja fel a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, e célból 15,5 millió lejből (mintegy 3,7 millió euróból) gazdálkodhat.

Bekő Tamás városmenedzser a lapnak elmondta, hogy a pályázati eredményekkel kapcsolatos értesítők kézbesítése után a felújításra jelentkező két vesztes cégnek 6 napig van lehetősége óvást benyújtani az erre felhatalmazott fővárosi felügyelőséghez. Ha nem módosul semmi, a nyertessel legkésőbb 24-én aláírhatják a szerződést. Bekő úgy véli, ha nem óvják meg a mostani döntést, akkor már az idén hozzákezdhetnek a munkálatokhoz. "Ha az időjárás engedi, akár már év végéig megszervezhetik az építőtelepet, és a munkálatok is elkezdődhetnek" - mondta a városmenedzser, hozzáfűzve: hivatalosan a szerződés megkötésétől számított 2 éven belül kell elkészülnie a munkának.

A határ menti romániai város jelképeként számon tartott Károlyi-kastélyra a jogos tulajdonosnak számító Károlyi grófi család még élő leszármazottai nem tartottak igényt. Csak a magyarországi (fóti) birtokukat kérték vissza, a nagykárolyit pedig a helyi önkormányzatnak ajándékozták, azzal az indokkal, hogy rendkívül költséges lenne számukra mindkét ingatlan fenntartása.

A kastély teljes, valamint az erdődi vár egyik, még meglévő bástyájának felújítási munkálatait a nagykárolyi polgármesteri hivatal a Regionális Operatív Program keretében benyújtott projekt révén finanszírozza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár