2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Erdélyi örökség az OSZK-ban

2009. szeptember 10. 16:14 MTI

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) 150 éve címmel emlékkiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten. A megnyitón az OSZK és az EME együttműködéséről és közös digitalizálási projektjéről is beszámoltak az intézmények vezetői.

Az EME és az OSZK között 2004 óta folyamatos az együttműködés a digitalizálás terén is - mondta el a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Káldos János különgyűjteményi igazgató. Tájékoztatása szerint a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon négy kötete és Jakab Elek műve Kolozsvár történetéről voltak az első "kísérletek". Jelenleg 84 ezer körül van a digitalizált oldalak száma. A Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott tavalyi pályázat célja is az volt, hogy az EME össze kiadványa digitálisan megjelenjen az interneten.

Az EME célja, hogy a magyar nemzeti örökséghez tartozó tudományos és kulturális értékeket átmentse, gyűjtse, megőrizze és kutathatóvá tegye - fogalmazott az egyesület főtitkára. Bitay Enikő elmondta: az adattár létrejötte lehetőséget teremt az elkobzott gyűjtemények feldolgozására, a forrásdokumentumok feltárására, megjelentetésére, s egy olyan adathalmaz gyűjtésére, amely az oktatást és kutatást is szolgálja. Egyed Ákos, az EME elnöke szerint az egyesület igyekszik betölteni a tudományos akadémia szerepét Erdélyben, de kettős feladatot vállalt, hiszen gyűjteményi múzeum is egyben. A 150 éves évfordulót egyebek mellett könyvkiadással, rendezvényekkel, előadásokkal ünneplik.

Az október 22-ig ingyenesen látogatható emlékkiállítás 17 tárlóban, illetve fali tablók segítségével mutatja be Erdély legrégebbi tudományos egyesületének történetét. A nyitó tárló az egyesület megalakulásának körülményeit, ünnepi hangulatát idézi fel. A tárlat további részlegei a másfél évszázadon keresztül felhalmozott kulturális értékek keresztmetszetét vázolják fel, főként az egyesület égisze alatt megjelent nyomtatott kiadványok segítségével. A fali tablók sorozata az egyesület szellemi vagyonát gazdagító nagynevű tudósokat, közéleti személyiségeket mutatja be.

A kolozsvári központú Erdélyi Múzeum-Egyesületet gróf Mikó Imre alapította, a szervezet 1859 novemberében alakult meg. Az EME céljai között szerepelt a múzeumi gyűjtés, a gyűjtött tárgyak megőrzése, az anyag feldolgozása és a tudományok magyar nyelven való művelése. Az egyesület fő szervezője és támogatója Mikó Imre gróf volt, aki a múzeumnak adományozta kolozsvári nyári kastélyát a hozzá tartozó kerttel. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 1949-ben megszűnt, majd 1990 októberében alakult újra, azóta a korábbi alapszabályok szerint folytatja tevékenységét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár