2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Játékok voltak a kultikus szobroknak vélt figurák

2009. szeptember 15. 08:47 The Daily Mail

Csupán ősi játékszerek voltak azok a 9000 éves figurák, amelyeket a szakemberek egész mostanáig kultikus szertartások tárgyainak véltek.

A kőből és agyagból készített figurák az emberi civilizáció hajnalán, nagyjából 9000 évvel ezelőtt készültek. A régészek a törökországi Catal Hüyükben az elmúlt pár évtizedben közel 2000 hasonló alakot találtak, és a legutóbbi felfedezések alig pár hete történtek.

A neolitikus földművesek által a piramisok, vagy épp Stonehenge építése előtt több ezer évvel megformált figurák között aprócska tehenek, birkák, és más állatok is találhatók. A szobrok közül az egyik nagymellű női alakról a kutatók az 1960-as években azt állították, hogy az egy titokzatos anyaistennő lehetett, amely a város máig tartó népszerűségét hozta magával.

A szakértők most azonban megcáfolták az effajta elképzeléseket: szerintük ezek egyáltalán nem vallási célú tárgyak, vagy kultikus szobrok lehettek, hanem csupán oktatási célokat szolgálhattak. Lynn Meskell, a Stanford Egyetem professzora szerint a legtöbb tárgyat a fiatalok tanítására használhatták, amiről az is tanúskodik, hogy azokat sokszor a szemétben fedezték fel, messze bármilyen temetkezéstől vagy templomtól. Emellett az is kiderült, hogy a 2000 kiásott figurának csak alig 5 százaléka ábrázol nőket.

Catal Hüyük (törökül "villa-halom") ennek ellenére a világ egyik legizgalmasabb és legfontosabb régészeti lelőhelye: az i.e. 7000 körül alapított városban 5000 ember élhetett. A nagyjából 2000 éven át virágzó település sorsát a mai napig nem ismerik: a szakemberek szerint a várossal egy invázió, vagy a közeli termőföldek kimerülése végezhetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár