2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szent László nem tesz csodát: pusztul Türje temploma

2009. szeptember 14. 14:38 Kovács Olivér

Repedések a téglafalakon, tornyokon, boltozaton. Átvizesedett falak, fakuló freskók, az egykori restaurálás helyenként ma már inkább rombolásnak tűnő nyomai: a türjei, hajdan prépostsági templom megmentésére egyelőre nincs remény.

„Megdöbbentő a templom állapota, ám hogy pontosan mennyi és milyen súlyos sebből vérzik, felmérés nélkül lehetetlen megállapítani” – mondta el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Mezős Tamás, aki a napokban szemrevételezte a 13. századból származó, Magyarországon egyedülálló műemléket, hozzátette: a rendkívül rossz általános állapoton túl az is elszomorító, hogy a falkutatások befejeztével a szakemberek több felület esetében helyreállítás, vagy konzerválás nélkül hagyták sorsára a templomot. Ennek egyik legszembetűnőbb példája az északi mellékhajó szentély felőli zárófala, ahol a boltozat alatt betörték a téglákat, ami így ágyú ütötte lyukként éktelenkedik.

A türjei templom több szempontból is rendkívül fontos eleme a magyar műemlékállománynak. Ritka reprezentánsa az Árpád-kori téglatemplomoknak, amit a premontrei szerzetesek számára alapított kolostorral együtt Türje nembeli Dénes bán a 13. század első felében. A déli mellékhajó falán 14. századi, Szent László legendát feldolgozó falképciklus található, amelyet csak néhány évvel ezelőtt fedeztek fel. A díszítőfestések más része 15. századi, míg az 1760-as években Dorffmaister István festett oltárképet és más ábrázolásokat a templomban.„Legalább egy olyan vizsgálatra szükség volna, amely pontosan felmérné a jelenlegi károkat a templomban”
– mondta Mezős Tamás, ám hozzátette: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak nincsenek forrásai, ráadásul a törvény is köti a kezét, hiszen nem állami, hanem egyházi tulajdonban van a műemlék.

„Nem túlzás több száz millió forintra becsülni a templom helyreállításának költségét, ennél pontosabb számot azonban lehetetlen mondani” – közölte a megkeresésre a Veszprémi Főegyházmegye építésze. Rábel István kijelentette: ugyan a templom az egyházmegye területén áll, azonban nincs a tulajdonukban, így a felújítását sem tudják kezdeményezni.

„Ismerjük a templom elszomorító állapotát és keressük a megoldást, az azonban biztos, hogy saját erőből nem, csak pályázati forrásból léphetünk előre” – mondta a tulajdonos Csornai Premontrei Apátság vezetője. Fazakas Márton kormányzó perjel hozzátette: a 2000-es évek elején tízmillió forintot nyertek pályázaton, amelyből azonban csak a falkutatásra és régészeti feltárásra futotta a templom környezetében. „Előteremtettük a Szent László legendát ábrázoló falkép, illetve a barokk oltár restaurálásának költségét, nemrégiben megtisztíttattuk az oltárképet. Ez persze a teljes rekonstrukcióhoz képest nagyon kevés, de igyekszünk mielőbb kész tervekkel előállni, hogy megmentsük a magyarság múltja szempontjából egyedülálló türjei templomot” – jelentette ki Márton atya.

Repedezett, átvizesedett falak, hulló vakolat, galambcsontváz a harangtoronyban: képgaléria a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár