Hitler elfeledett szövetségesei

Hét évig restaurálták a 16. századi ruhát

2009. szeptember 7. 19:39 MTI

Egy, a 16. századból származó hercegi díszruhát restauráltak Németországban: az 1521 és 1553 között élt Móric választófejedelem ruhájának felújítására több mint félmillió eurót költöttek.


Az egyedülálló ruha hét év alatt nyerte vissza eredeti pompáját, a restaurálás a svájci Abegg Alapítvány ajándéka volt a Drezdai Történeti Múzeumnak. A sárga-fekete ruhaegyüttest - kabáttal, nadrággal, illetve arany-, ezüst- és selyemszálakkal díszített harisnyával - már a nagyközönség is megcsodálhatja a múzeum 2010. március 15-ig tartó kiállításán.

A ruha a reneszánsz fénykorából fennmaradt legjobb állapotban lévő és legöregebb darab, amely "egyedülálló csoda" - mondta Dirk Syndram, a múzeum igazgatója. A szakember szerint a díszruha kultúrtörténeti és művészi szempontok alapján legalább annyira jelentős, mint a szász koronázási ékszereket bemutató híres drezdai "zöld széfben" (Grünes Gewölbe) őrzött zöld gyémánt. Az Itáliában készített ruha Tiziano, a Mediciek és VII. Henrik angol király stílusának "szemtanúja".

A mindössze 164 centiméter magasra nőtt Móric választófejedelemre szabott darab 1540 és 1545 között készülhetett. A ruha több alkalommal esett át restauráláson, túlélte a történelem viharait, 1958-tól pedig raktárban volt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!