2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Amikor Hitlerrel sakkozott Lenin

2009. szeptember 3. 17:26 The Daily Telegraph

Hamarosan kalapács alá kerül az a nemrég előkerült különleges rézkarc, amelyen a Hitlerrel 100 évvel ezelőtt sakkozó Lenin látható.

A képet Bécsben Hitler zsidó rajztanára, Emma Lowenstramm készítette, és azon az ifjú Adolf Vlagyimir Iljics ellen játszik. A rézkarcot mind a szerző, mind pedig a két játékos aláírta.

A képet a szakértők teljesen hitelesnek tartják, hiszen Hitler 1909-ben Bécsben élt. A saját maga, majd pártja által terjesztett történet szerint csavargóként nyomorgott, míg az azóta előkerült források szerint viszonylagos jómódban élhetett, hiszen színházakba és galériákba járhatott. Szintén ott élt az akkor a németeknek is kémkedő Lenin is, aki száműzetése éveit töltve járta Európát. Míg Hitler ekkor alig húsz éves, Lenin ennek nagyjából duplája lehetett.

A mérkőzésre egy tehetős zsidó család házában került sor. Ők később a második világháború kitörésével elmenekültek, és tárgyaikat, így a képet és az ominózus sakk-készletet is hátrahagyták. Ezeket most az egykori házvezetők leszármazottai bocsátják árverésre: a tárgyakért az október elsején megrendezésre kerülő aukción a tervek szerint darabonként 40 ezer fontot kaphatnak.

Helen Rappaport történész, Lenin életrajzírója azonban a fantázia szüleményének tartja a képet, mert semmi nyoma nincs, hogy a száműzött forradalmár akkor Bécsben járt volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár