2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megérkeztek a középkori királylányok kincsei

2009. augusztus 28. 16:03 MTI

Számos kultúrtörténeti ritkaság lesz látható a középkori Magyarország és Katalónia kapcsolatait bemutató kiállításon, amely szeptember 5-én nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM); a Királylányok messzi földről című tárlat legértékesebb darabjait pénteken csomagolták ki a múzeum épületében.

Révész László projektvezető az újságírók előtt elmondta: a nyolc ország 38 kulturális intézményének 303 műtárgyát felvonultató kiállítást 2005-ben kezdte szervezni a Katalán Történeti Múzeum és az MNM. A középkori magyar-katalán dinasztikus és kulturális kapcsolatok történetét bemutató időszaki tárlat először Barcelonában volt látható május 7. és augusztus 2. között. Mivel a kiállítás egyes darabjai nem voltak szállíthatóak, a katalán és a budapesti közönség nem pontosan ugyanazt az anyagot látja, a bemutatott műtárgyak azonban hasonló minőséget képviselnek.

Mint elhangzott, a tárlat a két nép érintkezési pontjai köré szerveződött; feleleveníti a magyar kalandozások során történt első találkozást, amikor a magyar sereg 942-ben egészen Léridáig eljutott, és felidézi azt is, hogy a Szent Istvánnak koronát küldő II. Szilveszter pápa fiatalon a katalóniai Ripoll kolostorában tanult.A Királylányok messzi földről cím a 12. század végétől kialakuló dinasztikus kapcsolatokra utal: Imre király ekkor vette feleségül Aragóniai Konstanciát, majd néhány évtizeddel később fivére, II. András Jolánta nevű lánya lett I. (Hódító) Jakab katalán uralkodó hitvese. A királylányok sorát a középkor végén Aragóniai Beatrix, Mátyás király felesége zárta - mondta a projektvezető.

Mikes Tünde, a barcelonai tárlat főkurátora elmondta: a kiállítás külön egységben mutatja be az Árpád-ház szentjei, különösen Jolánta királyné testvére, Szent Erzsébet európai kultuszát. Hozzá kötődik az anyag egyik legdíszesebb műtárgya, a korszak legjelentősebb katalán művésze, Jaume Huguet 1465-ben festett későgótikus-prereneszánsz oltárképe, amelyet szintén pénteken csomagoltak ki a múzeum munkatársai. A Szent Erzsébet halála után több mint két évszázaddal készült nagy méretű festmény is bizonyítja, hogy a korabeli Európában mennyire elterjedt Erzsébet kultusza - hívta fel a figyelmet a főkurátor. Hozzátette: az Ibériai-félsziget uralkodóházaiban az Árpád-házi királynék hatására honosodott meg a dinasztikus szentség eszménye.

Mallorcai Sancha szintén pénteken kicsomagolt szobráról Geneviéve Galliano számolt be. A Lyoni Szépművészeti Múzeum munkatársa elmondta, hogy a Caritast, azaz a szeretetet, kegyességet megszemélyesítő, jelentős értékű alkotás Jolánta királyné szentéletű unokájának nápolyi síremlékéről származik, annak egyetlen fennmaradt darabja. A toszkán Pacino Bertini által készített szobor az önzetlenül adakozó szeretetet jeleníti meg - jegyezte meg Geneviéve Galliano.A kiállítás Magyarországról származó tárgyai közül talán a veszprémvölgyi apácakolostor alapítólevele a legértékesebb; a pergamen évtizedek óta nem hagyta el a Magyar Országos Levéltár páncélszekrényét - árulta el Rácz György. A levéltár főosztályvezetőjének elmondása szerint a pergamen jelentőségét az adja, hogy ez Szent István egyetlen fennmaradt hiteles oklevélszövege. A dokumentum egy éppen 900 éve, Könyves Kálmán uralkodása alatt készült másolatban őrződött meg - fűzte hozzá.

Mint a szakember hangsúlyozta, az oklevélhez számos rejtély fűződik: felső része az István-kori dokumentum szó szerinti, görög nyelvű átirata, alul pedig egy latin nyelvű magyarázat található. Nem tudni, miért készült görögül az alapítólevél, sem azt, kinek a megbízására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i> <br /><i>Pályi Zsófia [origo]</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár