2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A holokauszttal kampányol a Vatikán

2009. augusztus 18. 16:32 The Daily Mail

A Vatikán szerint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a kezdetektől tudták, hogy a németek mit terveznek a zsidókkal, ám mégsem tettek semmit megmentésükért. Az ezzel kapcsolatos cikk XII. Pius szentté avatási kampányának részeként jelent meg.

Az egyházi állam hivatalos lapjában, a L'Osservatore Romanóban megjelent cikk azt állítja, hogy a szövetségesek már 1942 elején tudtak arról, hogy a nácik ki akarják irtani az európai zsidóságot. Ekkor azonban ahelyett, hogy a táborokat és az oda vezető vasútvonalakat porig bombázták volna, inkább azzal törődtek, hogy a szemtanúk vallomásait eltitkolják, majd hamisítványoknak nyilvánítsák.

A lap Henry Morgenthau, az amerikai kincstár egykori vezetőjének naplóin alapul, aki arról is írt, hogy a kormányzat minden lehetséges mentési módozatot lesöpört az asztalról, és minden hasonló értesülést eltitkoltak. Később azonban, amikor az Egyesült Államok már hajlandó lett volna fellépni a zsidók védelmében, a britek megakadályozták ezen terveket. Morgethau szerint a brit nyugalom és diplomáciai kettős beszéd „sátáni kombinációja” vezetett milliók halálához.

A cikk persze maga is egy politikai játszma része: a Vatikán ugyanis a szakértők szerint hasonló lépésekkel szeretné tisztázni a máig vitatott megítélésű XII. Pius nevét, hogy aztán minél hamarabb szentté avathassák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár