2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Múzeum, műemlék, világörökség: ki miből él?

2009. augusztus 14. 09:33 Kovács Olivér

A jegybevétel fontos, ám egyetlen fenntartó sem álmodhat arról, hogy intézményét pusztán a látogatók tartsák el. Templom, múzeum, vár, kastély: költségvetések a Szépművészetitől a pécsi ókeresztény sírkamrákon át a jáki templomig.


„A kilencvenes években még sokkal kevesebb bevételt hoztak a látogatók: számuk az elmúlt években a következetesen minőségi kiállításoknak hála növekedett meg, s így a múzeum saját bevételének nagyobbik része, 500-600 millió a jegyeladásokból származik” - mondta el a műemlékem.hu-nak a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László hozzátette: jóval félmillió fölött van a látogatók száma, azonban a jegybevételek önmagukban nem volnának elegendőek: fontos a szponzori támogatás, a múzeumi terek bérbeadása, illetve az ajándékbolt profitja is.

A Szépművészeti Múzeum éves szinten összesen 900 millió forint bevételt könyvelhet el. Ehhez egymilliárdos állami támogatás kapcsolódik, így stabil az intézmény pénzügyi mérlege. Az összeg ugyan soknak tűnhet, azonban egy nagyobb kiállítás megrendezésének költsége eléri a több száz millió forintot.

„Kénytelenek vagyunk belépődíjat szedni a látogatóktól, hiszen különben tán' a templom kapuját sem tudnánk kinyitni” - jelentette ki a jáki templom plébánosa. Dr. Rátkay László közölte: a templomba belépőjegyet váltók száma éves szinten meghaladja a tízezret, az így befolyó összeg kevesebb mint 4 millió forint. Ez el is megy a villanyra és a kisebb javítási munkálatokra. Szednek ugyan egyházi adót, azonban csupán lassacskán tudnak spórolni restaurátori munkák megrendelésére. Egy-egy nagyobb beavatkozás finanszírozására pedig végképp nincs reményük.

„Az emberek egy része felháborodik a belépődíj miatt, azonban nincs más választásunk” - tette hozzá a plébános. „A püspökségnek még mi utalunk vissza a fizetésünkből, hogy hozzájáruljunk a papok nagyon szerény nyugdíjához, különben éhen is halhatnának. Hogyan kérnénk pénzt a püspökségtől, amikor nincsen neki semmije?"

„Mivel a Cella Septichora még újdonságnak számít, viszonylag sokan, évente húsz-huszonöt ezren keresik fel az ókeresztény sírkamrák együttesét, mert kíváncsiak a nemrég megnyitott föld alatti terekre is” - mondta el a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. tanácsadója. Újvári Jenő szerint így a jegybevétel meghaladja a 20 millió forintot. Húsz-huszonöt milliót pályázatokból, támogatásokból gyűjtenek össze, ötven milliót pedig a város, illetve a megye ad minden évben. A Világörökségi helyszín teljes éves költségvetése egyébként több mint 100 millió forint: csak fűtésre és légkondicionálásra havonta egymilliót költenek.

Az egri Dobó István Vármúzeum és a fertődi Esterházy-kastély kasszájának titkai a cikk folytatásában derülnek ki

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár