7 végzetes pillanat

Könyvek a strandlepedő mellé

2009. augusztus 6. 12:25

Merülés a pesti éjszaka sötétjébe

Korábbi regényénél is sötétebb, borúsabb és kilátástalanabb világot fest Kondor Vilmos legújabb könyvében. 1939-ben járunk, az őszi levélhullást a német és szovjet csapatok lengyelországi inváziójáról szóló hírek szakítják meg, amikor Magyarország északi határán nyoma vész egy kábítószer-szállítmánynak. Gordon Zsigmond és Nemes Sándor egymástól függetlenül erednek az alvilági szálak nyomába: a félelmektől, mozgolódó kisnyilasoktól és a Horthy korszak titkosrendőreitől sűrű közegben szép lassan kiderül, hogy mindenkinek van félni- és féltenivalója.

A magyar zsánerregény újjászületésének egyik legszebb példája volt Kondor előző műve, a Budapest Noir, ám a szerző most minden tekintetben meglépte a folytatások követelményeit: a történet immár két szálon fut, jóval összetettebb, és talán mintha egyre kevesebb lenne a néha zavaró bédekker-narráció. A korkép ennek ellenére lenyűgöző, és nem csak az egykori szerkesztőségek, kávéházak és kisvendéglők világa támad fel a könyv lapjain, hanem egész új fénybe kerülnek a budapesti éjszakában randalírozó, hatalomvágytól fűtött nyilasok, vagy éppen a kormányzó mindent látó szemei, a Wayand-fivérek, és a titkosrendőrök kegyetlenül kellemetlen hálózata.

A könyvet szívesen ajánljuk mindenkinek – főként azért, mert Kondor egy nemrég adott interjúban a lehetséges folytatások sorrendjét is felvázolta már.

Kondor Vilmos: Bűnös Budapest. Agave Könyvek, Bp., 2009. 304 o. 2780 Ft.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!