2020. tavasz: Halálos tudomány

Még több védelmet kapnak a skót csataterek

2009. július 30. 10:01 BBC News

Folyamatosan készül, és a tervek szerint 2011-re elkészül a legfontosabb skóciai csataterek első regisztere, amely a tervek szerint végre védelmet nyújt majd a legtöbbször teljesen elhanyagolt vagy épp beépítésre váró területeknek.


A tervek szerint a lista elkészültével minden beruházás, építkezés vagy területfejlesztés előtt tekintetbe kell venni az adott terület múltját, és mérlegelni az ottani helyzetet. A kezdeményezést egyébként a Killiecrankie-nél vívott ütközet 320. évfordulója alkalmából jelentették be.

Michael Russell kulturális miniszter szerint az emberek világszerte rajonganak Skóciáért, és az ott vívott ütközetekért, így Bannockburn, Culloden vagy éppen Flodden nevét egyre többen ismerik. Elmondása szerint „az emberek tudni akarják, hogy Skóciában törődünk ezekkel a helyekkel, és emlékezünk az ott történtek fontosságára”. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetnek változások ezek a helyeken, ám azoknak minden esetben figyelembe kell venni a helyi történelmi örökséget is – véli.

A lépés egyébkén már csak azért is indokolt, mert Angliában már az 1990-es évek közepe óta létezik egy hasonló lista, és az ottani csatatereket is hasonlóképp próbálják védeni. Ez sokszor azonban még így sem sikerül, és van ahol bevásárlóközpontot, lakóparkot, vagy épp golfpályát építettek az angol történelem dicső, vagy épp kevéssé fényes időszakának terei fölé.

A már említett ütközetet 1689. július 27-én vívták Killiecrankie-nél, amikor a kormányzat hadserege megpróbált leszámolni John Graham of Claverhouse frissen alakult csapataival. Ekkor azonban vereséget szenvedtek, és a jakobita sereg 2000 angolt ölt meg - bár ők is 800 embert, és vezetőjüket vesztették a csatában.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!