2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Ókori színházi álarcok Pompejiből

2009. július 23. 13:52 Discovery News, MTI

Pompejiből származó ókori színházi álarcokat fedeztek fel újra egy olasz múzeumban. A 15 maszkot még az 1749-es, Bourbon Károly, a majdani spanyol király utasítására végzett ásatások során találták, s egyéb régészeti lelettel Porticiban az uralkodói palotában őrizték.


"A maszkokról teljesen megfeledkeztek, s nincs túl sok adatunk róluk. Még azt sem tudjuk, hogy Pompeji melyik részén kerültek elő. A 18. századi ásatási napló csupán hevenyészett bejegyzéseket tartalmaz arról, hogy feltártak 15 maszkot" - mondta Mariarosaria Borriello, aki újra felfedezte az álarcokat.

Borriello szerint az a tény, hogy maszkokat egy helyen találták, arra utal, hogy egy ókori kézműves műhelyéből kerültek elő. Az álarcok gipszből készültek, s gondosan kimunkálták őket. Némely maszk "összeszorítja" ajkait, aminek az lehet az oka, hogy modellként szolgáltak a kézműves számára, aki valamilyen könnyebb anyagból készítette a színészek által viselt álarcokat. "Két maszkon betűk láthatók azon a helyen, ahol a szájnak kell lennie. Az egyik feliratot nem tudtuk megfejteni, míg a másik maszkon a Buco szó olvasható. Ez Buccus-ra, egy ókori komédiafajta, a fabula Atellana egyik állandó szereplőjére utal" - magyarázta Mariarosaria Borriello.

A Campania déli részén lévő, Nápoly és Capua között félúton lévő ókori város, Atella után elnevezett fabula Atellana dialektusban írt, verses rögtönzésekkel tarkított, gyakran obszcén komédia, amely az i.e. 2. és a i.sz. 4. század között volt népszerű. Buccus, a hetvenkedő egyike a fabula Atellana négy állandó szereplőjének. Ami a másik hármat illeti, Pappus volt a bolond, Maccus a bohóc, Dossenus a szélhámos. "Nem az összes színházi álarc készült a fabula Atellana szereplői számára. A lelet azonban igen jelentős, mivel semmiféle más emlék nem maradt fenn a fabula Atellana korai szakaszából" - hangsúlyozta Mariarosaria Borriello.

Az újra felfedezett ókori színházi maszkok augusztus végéig láthatók a Nápolyi Régészeti Múzeum időszaki kiállításán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár