7 végzetes pillanat

Megnyitják Arisztotelész líceumát

2009. július 13. 10:46 MTI

Egy új régészeti helyszínnel gazdagodik a görög főváros idegenforgalmi nevezetességeinek listája - Arisztotelész (i.e 384-322) líceuma, a Lükeion, amely a mai Athén belvárosában található, július végétől lesz látogatható.


A Lükeion, a farkasok védőisteneként is tisztelt Apollón (Apollón Lükeiosz) i.e. 6. századi szentélyét övező liget az ókori Athén külterületén, az Ilisszosz jobb partján. A liget sokáig az athéni népgyűlések színhelye volt, míg az i.e. 5. században a Pnüx-dombot jelölték ki erre a célra.

A Lükeion azonban az Arisztotelész által alapított filozófiai iskola miatt vált ismertté. A filozófus, aki i.e. 343-tól a makedón trónörökös, a későbbi Nagy Sándor mentora volt, tanítványa i.e. 335-ös trónra lépése után tért vissza Athénbe, s nyitotta meg iskoláját, a Lükeiont. Mivel Arisztotelészt a liget fái között sétálva oktatott, tanítványait, a Lükeion látogatóit peripatetikoszok megnevezéssel illették (peripatosz - sétálóhely). A líceumban írta meg bölcseleti értekezései java részét, s az Arisztotelész gyűjtötte könyvekből létesült Európa első könyvtára.

Mivel a Lükeion az athéni városfalakon kívül helyezkedett el, Lucius Cornelius Sulla római hadvezér seregei lerombolták, ám később a líceum újjáépült. A Lükeion pontos helye sokáig ismeretlen volt, míg a régészek 1996-ban újra fel nem fedezték.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!