Hitler elfeledett szövetségesei

Vita egy elveszett sziget miatt

2009. július 7. 11:08

Történészek segíthetnek a latin-amerikai országok vitájában: Mexikó ugyanis egy 1700-as években emlegetett, ám azóta sehol sem talált szigettel igazolná igényét egy olajban gazdag területre.


Isla Bermeja az 1700-as évek térképei szerint a Yucatán-félszigettől északnyugatra található, a szárazföldtől nagyjából 55 tengeri mérföldre, a Mexikói öböl közepén, a mexikói és amerikai felségvizek között.

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem legújabb tanulmánya szerint azonban nem találják a földdarabot: a vizsgálatok során a legmodernebb víz alatti észlelési eszközöket és légi felderítő eszközöket is bevetették. A kutatók azonban nem adják fel, és tovább vizsgálódnak: eddig négy helyszínt vettek számításba, és azt is belekalkulálták, hogy a sziget ma már talán nem látható a víz felszínén.

Az elveszett földdarab megtalálása azért is fontos, mert küszöbön áll a mexikói-amerikai olajalku, amelynek során a közép-amerikai ország szeretne minél jobb feltételeket kiharcolni magának a létrehozandó konzorciumban. A közös cég a tervek szerint egy korább teljesen kiaknázatlan olajmezőt tárna majd fel.

A történészek ennek ellenére azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a sziget sosem létezett, és az 1700-as évek térképein csak a korábbi pontatlanságokat vették át. Egyesek összeesküvés-elméleteket sejtenek a háttérben: így van, aki szerint az Egyesült Államok bombázta porig az apró földdarabot, míg mások a globális felmelegedést, vagy épp egy földrengést okolnak a sziget eltűntetésével.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!