2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a skót királyok elveszett palotáját

2009. február 24. 09:38 The Guardian

Egy angol és skót történészekből és régészekből álló kutatócsoport úgy véli, hogy végre sikerült megtalálniuk I. Robert, vagy más néven Robert Bruce (1274-1329) skót király 700 éve elveszettnek hitt palotáját.

A történészek a rentoni Pillanflatt (a nagy hős pavilonja) alatt több tárgy mellett egy olyan épület alapjait fedezték fel, amely illik az egykori király otthonát leíró beszámolókhoz. A felfedezést Skócia története egyik legjelentősebb régészeti szenzációjának tartják, hiszen az épület öröksége egyesek szerint az edinburgh-i kastéllyal, és Holyrood palotájával vetekszik.

A faldarabokat, és más felfedezett tárgyakat a Skót Mészkő Központba küldték, ahol sikerült megállapítani, hogy azokat a 14. században egy székesegyház vagy egy kápolna építéséhez használhatták. Stuart Smith történész, aki egyébként 35 éve kutatja a Bruce család történetét úgy véli, hogy Robert Bruce 1326-tól 1329-ben bekövetkezett haláláig lakhatott a palotában.

Az egykori kastély állítólagos alapjait egy új lakópark alapozási munkálatai közben fedezték fel. Az épület hatalmas területet foglalhatott el. Duncan Thomson, a terület eredetét kutató Strathleven Artizans szervezet vezetője szerint már korábban is sejteni lehetett, hogy Robert Bruce Pillanflatt palotájában élt, ám egész mostanáig mindezt csak találgatásokra alapozták.

A felfedezést végző kutatócsoport jelenleg a tesztek pontos eredményeit várja, és azok birtokában a Historic Scottland örökségvédő szervezetnél a terület történelmi védettségének megemelését is kezdeményezik majd. Szerintük ugyanis az egykori palota helye a stirlingi kastélyhoz, vagy épp Bannockburn mezejéhez hasonló védettséget érdemel.

A beruházó cég nem nyilatkozott a feltárások kapcsán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár