2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Nincs nyoma Picasso ellopott vázlatfüzetének

2009. június 11. 11:27 MTI

A francia rendőrségnek egyelőre semmilyen nyom nem áll a rendelkezésére az ellopott Picasso-vázlatfüzet ügyében. A művész unokája mindazonáltal bízik abban, hogy előkerülnek a több millió euró értékű rajzok. A nyomozás gőzerővel folyik - közölte szerdán a párizsi rendőrség egy szóvivője.


A vázlatfüzetet, amely Picasso 33 rajzát tartalmazta, a párizsi Marais negyedben álló Picasso-múzeumból lopták el, a füzet hiányát kedden délelőtt fedezték fel. A nyomozás jelenlegi állása szerint a nyolcmillió euró értékűre becsült füzetet hétfő este és kedd reggel között emelték el, betörésre utaló nyomokat azonban nem találtak.

Míg a rendőrség nagy erőkkel nyomoz, a múzeum kényes kérdésekkel szembesül, a vázlatfüzet ugyanis egy üvegvitrinben volt kiállítva, a teremben pedig nem szereltek fel biztonsági kamerát - írta a Le Figaro című napilap. Emellett a riasztórendszer sem volt bekötve. A múzeumban hónapok óta felújítási munkálatok zajlanak, többek közt a biztonsági helyzet javításának érdekében is. A francia kulturális minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az üvegvitrint csak különleges eszközökkel lehetett kinyitni.

A történtek ellenére Picasso unokája bízik abban, hogy az internet és a rendőrség munkája révén megkerülhet a vázlatfüzet, amely 1917 és 1924 között készült rajzokat tartalmazott. Picasso akkoriban harmincas éveit taposta, és Olga Koklova balerina oldalán élt. "Jelentős munkákról van szó, amelyek ehhez a múzeumhoz tartoznak" - mondta Olivier Widmaier-Picasso. A művész unokája szerint könnyű felismerni a jellegzetes rajzokat, a rendőrségi erők szerteágazó együttműködése pedig megnehezíti értékesítésüket. Widmaier-Picasso azonban azt is kiemelte, hogy az internet hatékony eszköz a lopott műkincsek eladására.

A múzeum - amely kedden zárva tartott - kétszáz festményt, 158 szobrot és 1500 rajzot őriz Picassótól. Szakértők szerint a tolvaj vagy a tolvajok megkísérlik eladni a rajzokat, vevő pedig akadhat bőven. A bűnügy felderítése azonban sokkal nehezebb lehet, ha megbízás alapján elkövetett lopásról van szó - nyilatkozta egy szakértő a Le Figarónak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár