2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Kolozsvári egyetemista a vitéz ősök nyomában

2009. június 10. 11:37

Különleges kiállítással emlékeznek a 20. század közepi világégés szörnyű eseményeire: a Kolozsvár a II. világháborúban - Hadtörténeti kiállítás a kolozsvári bombázások és a frontátvonulás áldozatainak 65. évfordulójára című tárlat egy 21 éves történelem-levéltár szakos hallgató, vitéz Benkő József magángyűjteménye alapján mutatja be az egykori történéseket.


"A gyűjtőmunkám azután kezdődött, hogy 6 éves koromban kertásás közben egy II. világháborús magyar golyóhüvelyt találtam. Később aztán az ismerősöktől és a rokonoktól folyamatosan gyűltek a polcra az újabb golyóhüvelyek, kitüntetések" - számolt be róla a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem másodéves hallgatója.

"A fordulópontot az jelentette, amikor kirándulás közben egy II. világháborús magyar rohamsisakot találtam. A komolyabb kutatómunkát ezután kezdtem meg igazán: először is a szüleimet kérdeztem nagyszüleim háborús részvételéről, így kiderült, hogy nagyapáim magas rangban szolgáltak az első és a második világháború idején. Édesapám felőli nagyapám 1914 után megkapta a Nagyezüst Vitézségi Érmet, aminek köszönhetően a II. világháború idején vitézzé is avatták. Kiállításaimért és a magyarság 20. századi történelme utáni kutatásaimért 2007-ben engem is vitézzé avattak és megkaptam a Nemzetvédelmi Kereszt bronz fokozatát, ezzel Maros megye vitézhadnagya lettem".

"Elhatároztam, hogy a történész pályát választom és a II. világháború korszakát fogom kutatni, mivel úgy gondolom, hogy ez az időszak nagymértékben befolyásolta az erdélyi magyarság sorsát. Mindenképp érdemes részletesebben kutatni, mert rengeteg feltáratlan levéltári anyag létezik" - folytatta Benkő József. A történészhallgató fő célja, hogy méltó emléket állítson az erdélyi veteránoknak, ezért a tárgyi anyag mellett riportfilmet is készít az egykori katonák emlékeiből. Benkő József elmondása szerint a gyűjtőmunka és a kiállítások szervezése mellett távolabbi tervei között szerepel, hogy a hősi halottak emlékére további emlékműveket állíthassanak Erdélyben.

"Munkámat a családban megőrzött II. világháborús tárgyak felkutatásával kezdtem, majd kerékpárral bejártam Maros megye többségben magyar lakta falvait, ahol felkerestem a világháborús veteránokat: diktafonra és filmre rögzítettem élményeiket, s ekkor kezdtem a tárgyi anyagok gyűjtését jövőbeli magánmúzeumomba. Pár hónap alatt komoly anyag gyűlt össze, és ennek köszönhetően sikerült megrendezni az első kiállításom".

Az ifjú gyűjtő első kiállítását szülővárosában, Marosvásárhelyen az Unitárius Egyház kiállítótermében rendezték meg. A Múlt-kornak elmondta, a Don-kanyarban elesett katonák és a Maros megyei veteránok emlékére rendezett első kiállítását nagy számban tekintették meg az érdeklődők. A tárlat a veteránok személyes tárgyait, evőeszközöket, fogságból hazahozott ruhákat, továbbá magyar, német, román, orosz egyenruhákat és katonai kitüntetéseket, rohamsisakokat, szuronyokat, gyalogsági ásókat is bemutatott; a veteránok pedig háborús élményeikről előadásokat is tartottak.

"Ezután nekifogtam a Partium kutatásának, majd a gyűjtőmunka befejezése után a veteránok és hősi halottak emlékére nyílt újabb kiállításon, Nagyváradon mutattam be a helyi anyagomat. Minden egyes kiállításomat külön tematikával szervezem" - folytatta Benkő József. "Kiállításommal a II. világháborúban elesett magyar katonáknak és a bombázások civil áldozatainak állítok emléket. A megnyitóra az előadó tanárokon kívül több szemtanút is meghívtam, akik személyes beszámolót tartottak az amerikai bombázás szörnyűségeiről, ami több ezer áldozatot követelt. A tárlatban különlegességnek számított a Kolozsvár környékéről előkerült anyag: az egy repülőgép fedélzeti golyóhüvelyekből, egy lezuhant amerikai repülőgép pilótáinak egyenruhagombjaiból és a bombázások fő célpontjai mellől előkerült "Óvóhely" táblából áll.

A kiállított tárgyak legérdekesebb darabjai közé tartozik egy Oroszországból hazaküldött nyírfakéregre írt tábori levél. A veteránok hozzáállása minden esetben pozitív volt, értékelték, hogy végre valaki foglalkozik velük. Kiállításom célja, hogy érzékeltessem az emberekkel a háború borzalmait, amit csak kézzel fogható tárgyilagos anyaggal lehet s motiváljam arra, hogy mindig a békés utat válasszák"
- mondta el a gyűjtő.

"Pályámat hadtörténészként szeretném folytatni, legfőbb céljaim közé egy veteránokról szóló riportfilm elkészítése, egy hagyományőrző egyesület létrehozása és egy önálló magánmúzeum megteremtése tartoznak. A kiállításaimat saját erőből és szülői segítséggel sikerült létrehoznom, ezek mellett nagymértékben köszönettel tartozom a különböző egyházaknak, ahol termet biztosítottak és barátaimnak, akik a kiállítás összeállításában segítettek. Jelen esetben az egyetem támogatott és az itt előadó történészek. Most nagy segítségre lenne szükségem az önálló magánmúzeum megvalósításában. Következő kiállításommal a székelyföldi határvadászokra fogok megemlékezni, a tárlat terveim szerint Gyergyóremetén kerül majd bemutatásra."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A kitüntetéses tárlóA magyar katonával kapcsolatos tárgyakKolozsvár környéki leletanyagokNémet SS katona teljes felszerelésselNémet tiszti egyenruha teljes felszereléselOrosz fronton készült kép rámaRomán katona,teljes felszereléselSzovjet katonatiszt teljes felszerelésselVeteránok által adományozott tárgyak, amelyek megjárták a hadifogságot

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár