2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Rontás ellen védett a háromszáz éves boszorkányüveg

2009. június 8. 08:44 MTI

London greenwichi kerületében több mint háromszáz éves "boszorkányüveget" találtak a régészek, melyben vizelet, szögek, gombostűk, körömdarabkák és haj is volt.

Vizeletet, szögeket, horog alakúra hajlított gombostűket, körömdarabkákat és hajat tartalmaz az a több mint 300 éves mázas cserépflaska, amelyre London greenwichi kerületében bukkantak a régészek - a tudósok szerint a lelet legkomplettebb ismert "boszorkányüveg".

A rontásűző eszköz arra volt hivatott, hogy magába zárja a negatív energiákat. Ez a gyakorlat eléggé elterjedt volt a 16-17. században, ám az eddig fellelt "boszorkányüvegek" mind üresnek bizonyultak. Nem így a londoni, amelyet alaposan bedugaszoltak, így lehetőséget adott a tudósoknak különböző vizsgálatokra - hangsúlyozzák annak a tanulmánynak a szerzői, amely a British Archaeology legújabb számában látott napvilágot."Boszorkányüveget" olyankor készítettek az emberek, ha úgy érezték, hogy valaki rontást bocsátott rájuk. A korabeli elképzelések szerint az átkot mondó boszorkány kapcsolatba kerül az üveg tartalmával, s vizeléskor érezni kezdi a tűk és a szögek okozta iszonyatos fájdalmat. Szenvedései arra késztetik, hogy visszafordítsa a varázst, ez az egyetlen módja annak, hogy ő maga megszabaduljon a kínoktól.

A kutatást irányító Alan Massey szerint a "boszorkányüvegben" talált tárgyak igazolják a korabeli rontásűző receptek hitelességét, amelyeket a ma embere annyira képtelennek tart, hogy hamisítványnak hiszi őket. Egy 1682-es keltezésű bírósági feljegyzés szerint egy férfi arra gyanakodott, hogy feleségén rontás ül. A férjnek azt javasolták, hogy felesége vizeletébe az asszony körömdarabkáit és haját tegye, majd alaposan főzze fel az egészet egy cserépfazékban."A kiásott boszorkányüveg tartalmát is hasonló recept szerint állíthatták össze"
- jegyezte meg Alan Massey. Az üveget komputeres tomográfiának (CT), tartalmát pedig vegyelemzésnek és gázkromatográfiának vetették alá. Mint kiderült, a vizeleten kívül ként, 12 vasszöget, nyolc vörösréz gombostűt tartalmazott. Találtak még a palackban 10 körömdarabkát, valamint egy szív alakúra kivágott bőrdarabkát, amelyet egy meghajlított szöggel szúrtak át.

A vizeletben nikotinra bukkantak, azaz egy dohányosé lehetett. Mivel az illető körme nem volt "elkopva", Alan Massey szerint egykori tulajdonosa "valaki" lehetett a maga idején. A "boszorkányüveg" tartalmát egy mázas cserépflaskába töltötték, amely Hollandiában, vagy Németországban készült, rajta Roberto Bellarmino bíboros (1542-1621) arcmása látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár