A vörösterror 133 napja

Már az őskorban is ismerték a fenntartható halászat titkát

2009. június 8. 15:17 Discovery News, MTI

Az őskori ember ismerte a fenntartható halászat titkát - állítják amerikai kutatók. Jon Erlandson, az Oregoni Egyetem antropológiaprofesszora munkatársaival a Channel-szigetek őskori, 12 ezer év előtti településein kagylóhéjak ezreit gyűjtötte össze.


Elemzésük szerint a csumas bennszülött törzs tagjai évente kagylók millióit gyűjtötte a parti vizek hínárerdejében. A kagylóállomány azonban az idők folyamán nem csökevényesedett el, noha a lakosság lélekszáma nőtt, ahogy fejlődtek az általa alkalmazott eszközök is.

Ez viszont arra enged következtetni, hogy a Channel-szigetek lakossága volt az első, amely kidolgozta a fenntartható halászat módszerét. Amikor egy partrészen bizonyos szint alá csökkent a kagylók száma, az őskori halászok más tengeri szakaszon folytatták a kitermelést. Amikor viszont az egész régióban kimerültek a források, vadászatra tértek át, s a tengeri vidra kapott kiemelt szerepet táplálkozásukban. "Korábban azt hittük, hogy a tengerek kínálta források intenzív kiaknázása 10 ezer évvel ezelőtt, az agrártermelési forradalommal egyidejűleg kezdődött" - hangsúlyozta Jon Erlandson, aki kutatásairól Vancouverben az óceánok múltjának szentelt konferencián számolt be.

Daniel Pauly, a University of British Columbia professzora szerint ez a kutatás tanulsággal szolgálhat a ma emberének. A globálisan kifogott halmennyiség egyharmadát ugyanis takarmányként használják fel a sertés- és baromfitelepeken, valamint a lazac- és tonhaltenyésztők. Négy kilogramm kisebb hal, mint például szardínia szükséges 1 kilogramm tonhal, vagy sertéshús előállításához. A professzor szerint amennyiben e kisebb halfajták inkább emberi táplálékul, mintsem állati takarmányként szolgálnának, csökkenhetne a tengerek kizsákmányolása.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!