2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kértek a halálmenetért a japánok

2009. június 3. 11:13 The Daily Telegraph

Japán amerikai nagykövete a múlt héten országa nevében hivatalosan is bocsánatot kért azért a 100 kilométeres erőltetett menetért, amelynek során a második világháborúban közel 11 ezer amerikai és szövetséges hadifogoly halt meg Kelet-Ázsia őserdeiben.

Fudzsiszaki Icsiro „Bataan amerikai védőinek” rendezvényén arról beszélt, hogy a japánoknak észben kell tartani: a múltba kell nézni, és tanulni kell a történelem leckéiből. Szerinte országa szívből kér bocsánatot azért, hogy visszafordíthatatlan károkat és szenvedést okozott sokaknak, így a hadifoglyoknak, akik tragikus tapasztalatokat éltek át.

Bár a jelenlévő 4-50 ember álló ovációval ünnepelte a bejelentést, egyes veteránok szerint a bocsánatkérés megkésett, és egyáltalán nem volt őszinte. Vannak, akik pedig azt nem értették, hogy ha Japán jelenleg az Egyesült Államok egyik szövetségese, akkor miért van szükség hasonló bocsánatkérésekre.

1942-ben a japán hadsereg közel 78 ezer szövetséges hadifoglyot (12 ezer amerikait, és 66 ezer filippínót) masíroztatott hat napon át - később ez a pokoli gyaloglás a bataani halálmenet néven került be a történelembe. A foglyok legtöbbje a masíroztatás közben nem kapott ételt, vizet vagy orvosi ellátást, és sokakat út közben öltek meg, vagy fejeztek le. Az amerikai légierő hivatalos statisztikái szerint a kegyetlen gyaloglás során 11 ezren haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár