2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális sétát tehetünk a középkori Ópusztaszeren

2009. május 21. 08:39 MTI

Az Árpád-kor történetét, az akkoriban élt emberek mindennapjait bemutató új állandó kiállítás nyílik jövő tavasszal az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - jelentette be Koszta László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatója.

Az Árpád-kor a magyar múlt egyik legjobban kutatott időszaka, a múzeumokban ennek ellenére nincs olyan állandó kiállítás, amely a korszakot a maga teljességében bemutatná - mondta az SZTE Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője a park felújításáról tartott sajtótájékoztatón.

Ópusztaszer a tárlat kiváló helyszínéül szolgál, hiszen neve a köztudatban az Anonymus által teremtett fikció révén már évszázadok óta összekapcsolódik a honfoglalással, s a 10. század óta lakott település, majd mezőváros, ahol templom, később jelentős bencés monostor épült - közölte a szakember.

A park teljesen új, 850 négyzetméteres kiállítóhelyén nyíló tárlat anyaga három témakört dolgoz föl: az első részben a honfoglalás korával és 10. századdal ismerkedhetnek meg a látogatók, a legnagyobb egység az államalapítástól 1301-ig mutatja be a magyar történelmet, a harmadik pedig egy Árpád-kori falu, egy középkori mezőváros és egy bencés monostor mindennapjait tárja az érdeklődők el - részletezte Koszta László.

Bár jövő tavasszal egy állandó kiállítás nyílik, a tárlat anyagának egy része folyamatosan cserélődik majd, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy az érdeklődők megismerhessék a legújabb régészeti kutatások eredményeit is. Minden turisztikai szezon elején pedig bemutatnak egy jelentős Árpád-kori műtárgyat, melynek történetéről szakmai konferenciát is szerveznek - közölte az egyetemi oktató.

A korszerű informatikai eszközök lehetővé teszik, hogy a tárlat a maga teljességében mutassa be a Kárpát-medence Árpád-kori történelmét. A kiállításon például virtuálisan bejárhatók lesznek az ebben a korban emelt jelentősebb templomok és más műemlékek, sőt a vendégek az egyes építési fázisokat is nyomon követhetik majd.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az emlékpark fejlesztésére 463 millió forintot nyert a megye, melyet 109 millió forintnyi önerővel egészít ki. A beruházás legnagyobb léptékű eleme, a Feszty-körképnek is otthont adó rotunda rekonstrukciója és átépítése augusztusban kezdődik el és várhatóan decemberre fejeződik be, a park azonban ez idő alatt is nyitva tart.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár