2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták XVI. Lajos végrendeletét

2009. május 21. 15:17 The Daily Telegraph

Az egykori uralkodó szökési kísérlete előtt vetette papírra végrendeletét, amelyet két évszázaddal azután fedeztek fel, hogy annak a francia forradalom vérzivataros évtizedeiben nyoma veszett.

XVI. Lajos egy nappal azelőtt vetette papírra „Nyilatkozat minden franciának” című végrendeletét, hogy 1791-ben Párizsba vitték volna. Ekkor Marie-Antoinette-tel és családjával a Franciaország északkeleti határán fekvő Montmédy erődjébe szöktek volna, ám Varennes-en-Argonne közelében feltartóztatták, és visszavitték a fővárosba. A királyi pár börtönbe került, és Lajos tárgyalása alatt ezt a végrendeletet használták fel annak bizonyítására, hogy az uralkodó a polgárháború borzalmaiba taszította az országot. Capet Lajost később bűnösnek találták, és 1793-ban kivégezték.

A szövegben a király megvádolta a forradalom jogalkotóit, akik szerinte megtámadták a francia korona méltóságát, majd később megvédte a király vétójogát, és békülékenyen írt a szociális egyenlőségről is. „Franciák, és mindenek felett a párizsiak.. térjetek vissza királyotokhoz. Ő mindig atyátok és legjobb barátotok lesz". A kéziratnak azonban nem sokkal a király halála után nyoma veszett, és a 16 oldalas szöveg tartalmát csak másolatokból ismerhettük.

Gérard Lhéritier francia filológus azonban régóta úgy vélte, hogy a végrendelet létezik: egy bostoni szakértő segítségével végül sikerült kiderítenie, hogy az egy amerikai magángyűjtő tulajdonába került, a király testvére, Provence grófja levelével együtt. Lhéritier cége, a hasonló szövegeket gyűjtő Aristophil ezután több millió euróért megvette az értékes kéziratot. Arra azonban ezek után sem derült fény, hogy a testamentum hogy kerülhetett Amerikába, bár a korban nagyon sok francia hajózott az Újvilágba, és lehet, hogy egyikük vihette magával.

Jean-Christian Petitfils történész, és az uralkodó életrajzírója szerint a kézirat az uralkodó politikai testamentuma, és kulcsszerepe van XVI. Lajos uralmának, illetve a férfinek a forradalom felé tanúsított viszonyának megértésében.

A kéziratot s hónap végére a párizsi Levelek és Kéziratok Múzeumában állítják majd ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár