2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kegyvesztett főtitkár és a pekingi vérfürdő

2009. május 15. 15:28 MTI

A hongkongi könyvesboltokban már megjelent, és rövidesen a világ számos más részén is kapható lesz az a könyv, amely Csao Ce-jangnak (Zhao Ziyang), a Kínai Kommunista Párt utóbb kegyvesztetté vált főtitkárának visszaemlékezéseit tartalmazza 1989 tavaszának forrongó és véres pekingi eseményeiről.

A könyv páratlan bepillantást nyújt a Kínai Kommunista Párt vezető köreinek 1989 tavaszán tomboló hatalmi harcaiba, amelyeknek végeredménye a nagyobb politikai szabadságot és a korrupció felszámolását követelő pekingi tüntetők körében rendezett 1989. június 4-i vérfürdő lett.

Az állam foglya - Csao Ce-jang titkos naplója című könyv anyaga harminc órányi magnófelvételen alapul. Csao titokban vette fel ezeket 2000-ben, öt évvel a halála előtt. Elbeszélte azokat az eseményeket, amelyek elvezettek a nagy tüntetésekhez, és beszámolt arról is, hogyan ellenezte annak idején a hadsereg bevetését a tüntetők ellen. Az utóbb kegyvesztetté vált főtitkár Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping), akkori legfőbb kínai vezető pártfogoltjaként emelkedett előbb a kínai kormány, majd a kommunista párt élére, s a gazdasági reformok egyik legfőbb élharcosává vált a kommunista vezetőségben. Mint a magnószalagokon beszámolt róla, május 17-én figyelmezette korábbi pártfogóját, Tenget, hogy a párt elvesztheti befolyását az ország fölött, ha erőszakot alkalmaz a tüntető tömeg ellen. Teng végül egyedül döntött a hadsereg bevetéséről - állítja visszaemlékezéseiben a volt főtitkár.

A párt többi vezetője hamar félreállította Csaót, mert nem volt hajlandó katonákat küldeni a tüntető diákok ellen a pekingi Tienanmen térre. Szemére vetették, hogy többször is leplezetlen rokonszenvet mutatott a tüntetők és egyes törekvéseik iránt. Azzal vádolták, hogy magatartásával megosztotta a pártot. Megfosztották hatalmától, és házi őrizetbe helyezték. Egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig ott is maradt. Soha nem emeltek ellene semmilyen vádat, és a házi őrizeten kívül egyéb büntetésben nem részesült, sőt meglehetős jólétben tölthette el hátralevő éveit. A szóban forgó magnófelvételek is házi őrizetében készültek, titokban, mert semmilyen formában nem volt szabad a nyilvánosság elé lépnie.

Pao Tung (Bao Tong) egykori magas rangú kínai pártfunkcionárius, aki Csao bizalmas munkatársa volt akkoriban, csütörtökön elmondta a német dpa hírügynökség pekingi tudósítójának: három korábbi miniszter bízta rá a titkokban készült magnófelvételeket. Amint megkapta e felvételeket, amelyek létezéséről addig neki sem volt tudomása, rögtön elhatározta, hogy nyilvánosságra hozza a visszaemlékezéseket - mondta. Arról nem beszélt, hogyan sikerült ezeket külföldre juttatnia.

Csao visszaemlékezéseiben dicséri a nyugati parlamentáris rendszert, állást foglal a sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás mellett. A könyv megjelenését az 1989. június 4-i, Tienanmen téri vérontás 20. évfordulója elé időzítették a kiadók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár