2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Molnárok egymás között

2009. május 9. 12:04 MTI

Május 15-16-án rendezik meg az V. Nemzetközi Molnártalálkozót Túristvándiban, ahol a ma is működőképes vízimalom udvarán elevenítik fel a régi szakma hagyományait, a hozzá fűződő egykori gasztronómiát, illetve társasági életet.

A találkozóra a hazai mesteremberek mellett spanyolországi, romániai, szlovákiai és ukrajnai molnárok érkeznek Túristvándiba - közölte pénteken Lakatosné Sira Magdolna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere. Az önkormányzati vezető tájékoztatója szerint a program malomipari szakmai nappal kezdődik, amelyen a molnárok a legújabb követelményekről, az ágazat helyzetéről váltanak szót.

A szakmához kötődő társasági élet visszaidézése sem marad el, a valamikor őrlésre várakozók időtöltő mulatozása jelenti az első nap estéjének-éjszakájának programját. A mátészalkai Szatmár Táncegyüttes tagjai mutatják be a régi táncokat, amelyeket majd a vállalkozó kedvűek is eljárhatnak a táncházban. Lesz mesemondás is, a híres mesemondó Berecz András szórakoztatja az egybegyűlteket.

A nemzetközi molnártalálkozó második napján aztán a szakma művelői is összemérik tudásukat, lesz malomkőhajítás, búzahordás, lisztcipelés és más ügyességi versenyek. A molnárok ételkészítésben is vetélkednek, őseik eledeleit elevenítik fel, amelyeket egykor az őrlésre várakozó gazdákat kínálták meg.

A lisztes eledeleket mindenki megkóstolhatja, köztük a szatmári molnárlepényt is, amely igazi különlegességnek számít. A kenyértésztából készült lepényt együtt sütik a feltéttel, amely nem csak lekvárokból áll, hanem húsfélékből is. Aztán újra a szórakozásé a fő szerep, este a molnárok bálja zárja a programot a túristvándi vízimalomnál.

Az ipari műemlék létesítményt egyébként 1995 és 1998 között újította fel a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. A 18. században épült malom jellegzetessége, hogy szerkezetét úgynevezett alulcsapós vízkerekek hajtják, azokra nem felülről folyik a víz, hanem a lapátok merülnek a Túr vizébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár