2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mágikus avar kori tojás a homokbánya mélyén

2009. április 22. 11:33

Hódmezővásárhely határában egy útépítéshez használt homokbánya területén több mint 100 késő avar kori sír került elő. A 2008 novemberében megkezdett feltárások során a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai különleges kettős temetkezésekre bukkantak.

"A homokbánya mélyén egy késő avar kori temető feltárásán dolgozunk - a feltárt terület legkülönlegesebb emlékei között van az a három temetkezés, amelyekbe párban helyezték a halottaikat az avarok" - tájékoztatta a Múlt-kort Bácsmegi Gábor, ásatásvezető régész. A szakember szerint 2 gyermeket, egy párt, s egy idősebb férfit egy fiatalabbal temettek el valószínűleg a közeli avar település egykori lakói.


Halotti kerevet nyomai

Az avar pár sírjában övvereteket, fülbevalókat s egy kisragadozó koponyáját tárták fel a KÖSZ régészei. Bácsmegi hangsúlyozta: a kisragadozó valószínűleg a nő nyakbavalójaként kerülhetett a sírba, valószínűleg egy prémes ruhaneműje lehetett az elhunytnak.


Orsógomb

A szakember szerint az összes közül talán az a legérdekesebb sír, amelybe egy idősebb férfit egy fiatal fiúval temettek el: a köztük lévő esetleges családi kapcsolatra utal, hogy egymás kezét fogják. Valódi összetartozásukra az antropológusok vizsgálatai során derülhet fény, de a szakemberek reményei szerint néhány korabeli betegséget vagy éppen vágásnyomokat is felfedezhetnek a leletek tisztítása során.


A tojásmaradványok

Az avar sírokban azonban még más különleges leletek is előkerültek, több sírban ugyanis tojás maradványait találták meg a régészek. Bácsmegi Gábor szerint a méret alapján lúdtojások lehetnek, amelyeknek valószínűleg mágikus hitvilágbeli szerepe lehetett az avarok körében. A tojások mellett kiskérődzők maradványait, juh- és kecskekoponyákat, s lábszárakat is találtak, amelyek leggyakrabban az elhunyt koponyája vagy a térde alatt fordultak elő. A szakember szerint ez a különös szokás a Dél-Alföldön bevett temetkezési hagyomány volt, azonban ez az egyetlen olyan temető, amelyet érintetlen állapotban találtak meg a régészek, ugyanis a feltárt területen egyetlen sírt sem raboltak ki.


Övveretek

Így kerülhetett elő az a lótemetkezés is, amelyben teljesen felszerszámozott avar lovat találtak a KÖSZ szakemberei. A homokbánya területén számos övveret mellett egy harcos sírjából egy fokos is előkerült, a női sírok egyik leggyakoribb lelete pedig a fülbevaló volt. A napokban egy faragott csont tűtartót is megtaláltak a régészek, s teljesen épen került elő egy üvegtálacska is, illetve a leletek sorát gazdagítja az a néhány övdísz is, amelyet évszázadokkal ezelőtt bronzból készítettek s foglalatukat gyöngyből rakták ki elkészítőik.


Csont tűtartó

Bácsmegi Gábor szerint a hódmezővásárhelyi feltárás még jelenleg is folyik: az avar temetőhöz tartozó településen Herendi Orsolya vezetésével folyik a régészeti munka.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár