2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis eredeti lehet a torinói lepel

2009. április 20. 13:41 The Daily Telegraph

A legújabb bizonyítékok szerint egykor mégis a torinói lepelbe csavarhatták Jézus Krisztus testét: a legutóbbi vizsgálatok során, amikor a relikviát hamisnak nyilvánították, valójában tévedtek, és csak egy középkori vászondarabot vizsgáltak meg.

Az 1988-ban végzett radiokarbonos vizsgálatok során csak a lepel 16. századi javításakor betoldott vásznat sikerült elemezni - állítja Ray Rogers. A bejelentés azért is igencsak furcsa, hiszen a férfi annak idején maga is részt vett a tesztekben, majd utána ő jelentette be, hogy a Krisztus képmását ábrázoló vászondarab csak egy hamisítvány lehet. A kutató három évvel ezelőtti halála előtt készített videóban azonban elismerte, hogy a bizonyítékok egyértelműen a relikvia eredetiségére utalnak.

Az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium egykori, 2005 márciusában rákban meghalt kémikusa a videóban elmondja, hogy nem hisz abban, hogy a csodák újraírnák a természeti szabályokat. „Az 1988-as vizsgálatok után csalódtam a vászonban. Most azonban arra a következtetésre jutottam, hogy nagyon jó esélye lehet, hogy tényleg ebben temethették el a történeti Jézust”.A szakértő azután jutott erre a következtetésre, hogy részletesen is megvizsgálta két, korábban holdkórosnak bélyegzett amatőr kutató elméletét. Az ohiói Sue Benford és Joe Marina ugyanis azt állították, hogy az 1988-as minta a vászon egy olyan sérült részéről származott, amely a 16. században egy tűz során károsodott, és azt akkori anyagokkal egészítették ki.

Rogers először szisztematikusan elutasította ezt a feltételezést, később azonban az 1978-as mintákat elemezve (amelyek egyébként ugyanonna származtak, mint az 1988-asok) arra jutott, hogy azokban pamut található. Ezek a festett szálak pedig egyértelműen arra utalnak, hogy egy restaurátor egykor ezekkel próbálhatta meg pótolni a lepel hiányzó részleteit. Ez pedig arra utal, hogy az 1988-as tesztekhez a lehető legrosszabb helyről vehették a mintákat. A felfedezésről készített dokumentumfilmet tegnap este a Discovery Channel mutatta be.

A lepel a középkorban különböző európai dinasztiák tulajdonában volt, és a 16. században került a Szavojai család birtokába, akik Torinóba vitték. Az utoljára 2000-ben kiállított vászon 1983 óta az egyház tulajdona, és a tervek szerint jövőre újra láthatja majd a nagyközönség. A Vatikán ennek ellenére a mai napig nem foglalt állást, hogy hamisítvánnyal, vagy valódi ereklyével van-e dolgunk. II. János Pál szerint a lepel „minden korban az ártatlanok szenvedésének ikonja”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!