2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ami még a náci hadvezetést is sokkolta

2009. április 20. 10:32 The Daily Telegraph

A lengyel hatóságok sikerrel azonosítottak három ma is élő tagot abból a hírhedt SS-alakulatból, amelynek brutalitása egykor még a második világháborús német hadvezetést is sokkolta, és akik kegyetlenkedéseire a mai napig nincs magyarázat.

A háborús bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) sikerrel azonosított három férfit, akik a varsói felkelés idején az SS Dirlewanger Brigade tagjai voltak.

A vezetője, Oscar Dirlewanger után elnevezett alakulat az egyik legbrutálisabb, főként elmekórtani esetnek számító tisztekből, és önkéntesekből állt, és még a nácik kegyetlenkedésihez mérten is túlzásba vitték a nemi erőszakokat, kínzásokat, gyilkosságokat és egyéb bűntetteket. Az alakulat három tagja még ma is él: őket az osztrák Vöröskereszt segítségével sikerült azonosítani, akik korábban egy, az alakulatba beosztottak neveit és címeit tartalmazó adatokat juttatott el a lengyelekhez. Tovább az alakulat részletes történetéhez

A lengyel hatóságok ezután megtalálták őket, ők azonban visszautasították, hogy nyilatkozzanak az ügyben. Boguslaw Czerwinski, az IPN egyik ügyésze szerint most az osztrák és német hatóságok segítségét kérik az egykori SS-ek kiadatása ügyében.

A varsói felkelés kezdetén, 1944 augusztusában a Dirlewanger Brigád a német csapatokhoz csatlakozott: kulcsszerepük volt több ezer lengyel civil megkínzásában és kivégzésében, amellyel az ellenállók erejét szerették volna megtörni. A kérdés történetéről könyvet író Norman Davies angol történész szerint csak augusztus 5-én 35 ezer férfit, nőt és gyereket gyilkoltak meg.

Az SS vezetője, Heinrich Himmler szabad kezet adott nekik, így nem meglepő, hogy velük kapcsolatban terjedtek a legkegyetlenebb történetek, nők csoportos megerőszakolásától, a csecsemők felkoncolásáig. Bízni azonban ő sem bízott bennük, és a katonai rendfenntartást készenlétbe helyezték, ha a mészárosok esetleg a reguláris német hadsereg ellen fordultak volna, akik sokszor nem tűrték a kegyetlenkedéseket.

Ettől azonban már a hadsereg is megundorodott: Heinz Guderian tábornok emlékirataiban „inkább disznócsorda, mint katonák” kifejezéssel illette őket, és arról is írt, hogy nyíltan kérte Hitlert, hogy Dirlewangert és tettestársait inkább vezényeljék a keleti frontra. Ott azonban nem fogadták volna őket szívesen: egy SS bíróság ugyanis korábban háborús bűntettek miatt vizsgálatot indított ellenük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár