2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Múzeumban a brit rock- és popzene

2009. március 10. 13:28 BBC News, MTI, Times Online

A brit rock- és popzene elmúlt hatvan évét bemutató állandó kiállítás nyílt hétfőn Londonban, az O2 Arénában; a British Music Experience nevet viselő múzeumban számtalan rocktörténeti emlék látható, köztük olyan sztárok által kölcsönzött darabok, mint Amy Winehouse, a Rolling Stones, David Bowie és az Oasis.


A mintegy 2000 négyzetmétert elfoglaló kiállítás hét korszakra bontva mutatja be az 1945-től napjainkig tartó időszak brit pop- és rocktörténeti eseményeit. A múzeumnak több mint 100 művész kölcsönzött emléktárgyakat csaknem 5 millió font értékben. A kiállításon látható például Humphrey Lyttelton trombitája, Roger Daltrey Who-énekesnek az a szerelése, amelyben Woodstockban lépett színpadra, az a bohócjelmez, amelyet David Bowie Ashes to Ashes című dalának híres videoklipjében viselt, Noel Gallagher Union Jack gitárja, valamint Jarvis Cocker Pulp-énekes egy szemüvege is.

A tárlat videókkal is kiegészül, amelyeken a látogatók használat közben láthatják a kiállított tárgyakat. Az egyes rocktörténeti időszakok kiemelkedő eseményeivel hatalmas interaktív képernyőkön ismerkedhet a közönség. A vállalkozó kedvűek a múzeumban az egyes évtizedek legjellemzőbb táncait is megtanulhatják virtuális táncoktatók segítségével, az interaktív stúdióban pedig gitáron, dobon és billentyűs hangszereken is kipróbálhatják magukat.

A British Music Experience a tervek szerint időszaki kiállításoknak is helyet ad majd, lesz például David Bowie retrospektív tárlat, punk ünnep és a Live Aid koncert 25. évfordulójáról megemlékező kiállítás is. A kiállítás részeként a közeljövőben létre kívánják hozni a brit rock halhatatlanjainak csarnokát is, amely - bár nem használhatja a "hall of fame" nevet - a bő két évtizede létező amerikai intézmény, a The Rock and Roll Hall of Fame vetélytársa kíván lenni.

A British Music Experience megálmodója, a Live Aid-koncert producereként is ismert Harvey Goldsmith először mindenképpen a zenésztársadalomra és a zeneipari szakemberekre bízná, kiket válasszanak be a brit rockhírességek csarnokába, de később talán a nagyközönség is szerepet kaphatna a döntésben. Öt évvel ezelőtt egyébként már elindult egy kezdeményezés UK Music Hall of Fame néven, amelyhez kiállítás nem kapcsolódott, évente egy ünnepélyes gála keretében iktatták be a hírességek csarnokába beszavazott zenészeket. 2007-ben azonban már elmaradt a ceremónia, 2008-ban pedig anyagi okokra hivatkozva végleg megszüntették a programot.

A British Music Experience sem az első zenei múzeum Nagy-Britanniában. Majd egy évtizeddel ezelőtt National Centre for Popular Music néven Sheffieldben nyílt interaktív zenetörténeti utazást ígérő intézmény, ám megfelelő mennyiségű látogató hiányában 16 hónap után bezárta kapuit. A British Music Experience-t a megakoncertjeiről híressé vált O2 Arénát működtető AEG 9,5 millió fontos beruházásával hozták létre, és a remények szerint évi 350 ezer látogatót vonz majd. A tervek szerint a múzeum, amelybe egy teljes árú jegy 15 fontba kerül, 5 éven belül behozhatja létesítésének költségeit, és azt követően nonprofit intézményként működik majd.

A kiállítás oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár