2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Aki együtt jött haza a Gulagról Kovács Bélával

2009. február 24. 17:00

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján korunk talán leghitelesebb és egyben legidősebb magyar kommunizmus-túlélője, a 93 esztendős Olofsson Placid atya emlékezik a Gulagon eltöltött időszak mindennapi történéseire a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban február 25-én, szerdán 17 órakor. Az idős pap jámbor derűvel szemléli a múlt borzalmait, mint mondja: "Én még itt vagyok, de hol van már a Szovjetunió?"


Kovács Béla Kádárral, 1958

Szerte az országban február 25-én tartják a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját. Ezen a napon tartóztatták le a szovjet katonák Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, a kor demokratikus közéletének meghatározó alakját. A jogtalanul lefogott polgári gondolkodású politikust a Szovjetunióba hurcolták, és csak hosszú évekkel később térhetett haza Magyarországra.

1955 novemberében szabadult a fogságból Kovács Béla és Olofsson Placid is. A hazafelé tartó 12 napos úton Placid atya mellett Kovács Béla feküdt egy szalmazsákon. Az akkor még ifjú pap és az agyongyötört egykori politikus sokat beszélgettek. Kovács Béla hazaérkezése után néhány évvel meghalt; Olofsson Placid viszont szerencsére mind a mai napig köztünk van.

Az Olofsson család svéd eredetű, a família története egészen XII. Károly oroszországi hadjáratáig nyúlik vissza. Placid atyát 1939-ben szenteltek pappá. A második világháború lezárását követő évben hurcolták a Szovjetunióba. Moszkvától 900 kilométerre fakitermelőként dolgozott. A Gulágon 42 kg-ra fogyott le. Az atya a túlélés legfőbb szabályait a következőképpen fogalmazza meg: "A szenvedést nem szabad dramatizálni! Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember. Az öröm szükséges a túléléshez".

Szabadulásakor, Magyarországra való visszatérésekor kapott egy vasútijegyet, egy tüdőszűrési igazolást, egy húsz forintos bankót, egy zsömlét parizerrel és egy doboz Munkás cigarettát – "ez volt a hozományunk tíz év kényszermunka után" – emlékezik Placid atya. Hazaérkezése után megbélyegzett ember lett, nem kapott működési engedélyt sem tanárként, sem papként. Így a ládagyárban lett segédmunkás. A papi hivatást sokáig csak titokban gyakorolhatta. A rendszerváltás után ügyében nem történt hivatalos rehabilitáció.

1990 után kapott ugyan a Szovjet Legfelsőbb Katonai Bíróságtól a Magyar Igazságügyi Minisztériumon keresztül egy stencilezett papírt, amely szerint felmentik a korábbi vád alól, de az idős pap szerint ez nem rehabilitáció. "Egyébként odáig még nem süllyedtem, hogy Moszkva rehabilitáljon!" – mondja sajátos humorral a Gulág-túlélő, Olofsson Placid.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár