2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A német kormány ismerhette Doktor Halál rejtekhelyét

2009. február 13. 12:14 MTI

A német kormány annak idején tudott arról, hogy az egyik legkeresettebb náci háborús bűnös, a rákbetegségben állítólag 1992 augusztusában elhunyt Aribert Heim az egyiptomi fővárosban rejtőzködött - állította a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ.

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó központ csütörtökön Berlinben ismertté vált, a külügyminisztériumhoz intézett levelében hangoztatta, hogy információi szerint az egyiptomi hatóságok a kairói német nagykövetségen 1981-ben bemutatták Heim tartózkodási engedélyét. Az intézet vádja szerint a követség fedezte őt, s kapcsolatban állt vele.

Az okmányon szerepelt állítólag az egykori háborús bűnös német útlevélszáma és német állampolgársága. Ezen túlmenően a központ tanúk beszámolóira hivatkozva azt állította: a helyi hatóságok a német nagykövetség egyik beosztottját Aribert Heim halálos ágyához hívták, hogy az esetet német részről is hivatalosan regisztrálják.

A ZDF német közszolgálati televízió és a The New York Times című amerikai napilap közös kutatásainak eredményeként az elmúlt héten látott napvilágot az információ, amely szerint a "Doktor Halálként" emlegetett Heim 78 éves korában, Kairóban rákbetegségben hunyt el. A "mauthauseni mészáros" orvosként kegyetlen kísérletezései során zsidók ezreit kínozta meg több koncentrációs táborban. A ZDF televíziónak nyilatkozva, Aribert Heim fia is megerősítette hogy apja csaknem harminc éven át az egyiptomi fővárosban rejtőzködött.

A berlini külügyminisztérium a Simon Wiesenthal Központ legújabb állításának azonnali megvizsgálását ígérte. "Rendkívül komolyan vesszük az ügyet, s minden felmerült kérdésre igyekszünk válaszolni" - fogalmazott a minisztérium szóvivője, hangsúlyozva: a Simon Wiesenthal Központ Németország által rendkívül tisztelt és nagyra becsült intézmény.

Heim 1962-ben tűnt el a német hatóságok elől. A háború után több náci háborús bűnös keresett menedéket Egyiptomban, s egyes konkrét esetekről a német hatóságok - mindenekelőtt a szövetségi hírszerzés (BND) - is tudtak. A BND az ötvenes és a hatvanas években még több korábbi nácit is foglalkoztatott, akik sajtóértesülések szerint aktívan közreműködtek háborús bűnösök menekülési akcióinak segítésében. A Simon Wiesenthal Központ ebből kiindulva a német kormányt most felszólította arra is, hogy a vizsgálatot ne korlátozza a Heim-ügyben való állítólagos közreműködés felderítésére, hanem más, ugyancsak Egyiptomban menedékre talált náci bűnösök ügyeit is vizsgálja ki.

A központ vezetője, Efrájím Zuroff a múlt héten azt is kétségbe vonta, hogy Heim valóban elhunyt. "Azt tudjuk, hogy Egyiptomban élt, de halálában komolyan kételkedünk" - jelentette ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár