2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Tovább vitáznak az újvidéki hideg napokról

2009. január 25. 11:01 MTI

Sosem késő a második világháború náci háborús bűnöseit felelősségre vonni - mondta csütörtökön Újvidéken Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője, s a büntetendők közül a Budapesten élő Képíró Sándort említette.

Hogyan lehetséges, hogy az újvidéki razzia egyik részvevője, Képíró Sándor szabadon, bántatlanul él Magyarországon? - kérdezte Zuroff azon a megemlékezésen, amelyet a vajdasági fővárosban az Áldozatok rakpartján tartottak. Azon a helyen, ahol emlékműve van a magyar megszálló hadsereg és csendőrség által 67 éve legyilkolt - szerb források szerint mintegy 2000 - szerbnek, zsidónak, cigánynak.

A megemlékezésen jelen voltak a belgrádi izraeli nagykövetség képviselői, Vajdaság parlamentjének, Újvidék városának és több politikai pártnak a képviselői, valamint Isan Asiel szerbiai zsidó főrabbi, Irinej bácskai ortodox püspök. Szerbiai híradások szerint 1942 januárjában nemcsak Újvidéken razziáztak a megszálló magyar erők, hanem más helyeken is, köztük Becsén, s a partizánvadászat címén elrendelt akciónak 4000 civil áldozata volt, köztük sok nő, gyerek és öreg.

Újvidéken péntekig a holokausztról szóló, elsősorban szerb középiskolai és egyetemi tanároknak szóló szeminárium zajlik, amelynek egyik fő előadója Efraim Zuroff. Bojan Pajtic vajdasági miniszterelnök a rendezvény tiszteletére adott fogadáson határozottan felemelte a szavát mindenfajta szélsőségesség ellen. A megfigyelők szerint egyélbként a Vajdaság az a része Szerbiának, ahol a leghangsúlyosabban jelen vannak az újfasiszta, a nácikéra emlékeztető egyenruhákban menetelő, s alkalomadtán másokat is megtámadó, összetűzéseket provokáló, magukat nemzetvédőnek minősítő szervezetek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár