2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Kiadványokkal ünnepli születésnapját az Erdélyi Múzeum-Egyesület

2009. január 22. 11:54 MTI

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli idén a gróf Mikó Imre által alapított, kolozsvári központú Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME). Az évforduló alkalmából az idén több kiadványt is megjelentet az egyesület - adta hírül a kolozsvári Krónika című napilap internetes oldala.


Mikó Imre

Az EME, Erdély legrégebbi tudományos egyesülete 14 személyiségről jelentet meg kötetet az idén. Kiadják Mikó Imre beszédeit, bemutatják az EME különböző intézményeknél, szervezeteknél még fellelhető, értékes gyűjteményeit, folytatják az Erdélyi Irodalmi Lexikont, valamint a Magyar Szótörténeti Tár köteteinek kiadását. Ezen kívül elkészítik az EME internetes adattárát is.

Az EME hét szakosztálya közül az orvos- és az agrártudományi székhelye van Marosvásárhelyen, a többi - a bölcsészet-, nyelv- és történettudományi; a természettudományi; a jog-, közgazdaság- és társadalomtudományi; a műszaki; a matematikai és informatikai - szakosztályé pedig Kolozsváron. A kolozsvári központú EME fiókszervezetei Marosvásárhelyen kívül Nagyváradon, Zilahon, Szilágysomlyón, Szatmárnémetiben és Gyergyószentmiklóson működnek. A 150 éves egyesület integráló keretintézményként működik, ugyanakkor saját kutatócsoportjai is vannak és tudományos könyvtárakat is fenntart.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 1859 novemberében alakult meg, céljai között szerepelt a múzeumi gyűjtés, a gyűjtött tárgyak megőrzése, az anyag feldolgozása és a tudományok magyar nyelven való művelése. Az egyesület fő szervezője és támogatója Mikó Imre gróf volt, aki a múzeumnak adományozta kolozsvári nyári kastélyát a hozzá tartozó kerttel. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 1949-ben megszűnt, majd 1990 októberében alakult újra, azóta a korábbi alapszabályok szerint folytatja tevékenységét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár