2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kiadványokkal ünnepli születésnapját az Erdélyi Múzeum-Egyesület

2009. január 22. 11:54 MTI

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli idén a gróf Mikó Imre által alapított, kolozsvári központú Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME). Az évforduló alkalmából az idén több kiadványt is megjelentet az egyesület - adta hírül a kolozsvári Krónika című napilap internetes oldala.

Az EME, Erdély legrégebbi tudományos egyesülete 14 személyiségről jelentet meg kötetet az idén. Kiadják Mikó Imre beszédeit, bemutatják az EME különböző intézményeknél, szervezeteknél még fellelhető, értékes gyűjteményeit, folytatják az Erdélyi Irodalmi Lexikont, valamint a Magyar Szótörténeti Tár köteteinek kiadását. Ezen kívül elkészítik az EME internetes adattárát is.

Az EME hét szakosztálya közül az orvos- és az agrártudományi székhelye van Marosvásárhelyen, a többi - a bölcsészet-, nyelv- és történettudományi; a természettudományi; a jog-, közgazdaság- és társadalomtudományi; a műszaki; a matematikai és informatikai - szakosztályé pedig Kolozsváron. A kolozsvári központú EME fiókszervezetei Marosvásárhelyen kívül Nagyváradon, Zilahon, Szilágysomlyón, Szatmárnémetiben és Gyergyószentmiklóson működnek. A 150 éves egyesület integráló keretintézményként működik, ugyanakkor saját kutatócsoportjai is vannak és tudományos könyvtárakat is fenntart.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 1859 novemberében alakult meg, céljai között szerepelt a múzeumi gyűjtés, a gyűjtött tárgyak megőrzése, az anyag feldolgozása és a tudományok magyar nyelven való művelése. Az egyesület fő szervezője és támogatója Mikó Imre gróf volt, aki a múzeumnak adományozta kolozsvári nyári kastélyát a hozzá tartozó kerttel. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 1949-ben megszűnt, majd 1990 októberében alakult újra, azóta a korábbi alapszabályok szerint folytatja tevékenységét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár