2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Shakespeare-i dráma lett Hasfelmetsző Jack élete

2009. január 12. 09:10 MTI

Ki volt Hasfelmetsző Jack? Egy festő, egy nő, egy orvos vagy az angol királyi ház egyik tagja? Talán maga Oscar Wilde? A több mint száz évvel ezelőtt, 1888. augusztus 31. és november 8. között elkövetett legalább öt gyilkosság után a gyilkos személyét még ma is homály fedi.


Csak az áldozatok kiléte derült ki, mindnyájan a londoni szegénynegyedben, Whitechapelben működő prostituáltak voltak, akiket azonos módon öltek meg. Felvágták hasukat és belső szerveiket kiszedték, elvitték vagy vállukra helyezték. De ezeken a gyilkosságokon túl egyesek véleménye szerint további hatot is ugyanaz a személy követte el.

A rémtörténet megihlette az írókat és főleg a 20. század filmeseit. Az egyik leghíresebb változatot Alfred Hitchcock készítette még a némafilm korában, 1927-ben, Ivor Novellóval a főszerepben. Egy 1976-as változatban Klaus Kinski jelenítette meg a whitechapeli rémet, egy 1988-as tv-film középpontjában az ügyben nyomozó felügyelő állt, Michael Caine alakításában, akinek szerepformálása azt sejtette, hogy a sorozatgyilkos akár ő is lehetett volna.

A Hasfelmetsző Jack emlékirata című könyvében most Clanash Farjean írói álnéven Alan J. Scarfe fedi fel, hogy véleménye szerint ki volt a gyilkos. Scarfe angol-kanadai színész, aki klasszikusok színházi alakításával, valamint a Star Trekben és a Stargate-ben játszott szerepeivel vált ismertté. Szerinte a Hasfelmetsző Lyttleton Stewart Forbes Winslow pszichiáter volt, aki valóban létezett, sőt, felajánlotta annak idején a rendőrségnek, hogy segít a gyilkos személyének felderítésében.

Scarfe a regényt úgy írja, mintha maga Winslow írná le önéletrajzát, Shakespeare-drámához illő hangnemben, amelyben Macbethhez hasonló figuraként vallja be tettét. Winslow a gyilkosságok idején maga is gyanúsított volt, de ellene sem találtak bizonyítékot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár