Legendás apák és fiúk

Megkezdődhet a szigetvári vár felújítása

2009. január 7. 19:47 MTI

Megkezdődhet idén a szigetvári Zrínyi-vár felújítása, melynek két bástyáját tavaly nyáron életveszélyessé nyilvánították és körbekerítették - közölte a város polgármestere.


Paizs József elmondta: az önkormányzat az elmúlt fél évben tárgyalásokat folytatott a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, és jó esély van rá, hogy a társaság 2009-ben 120-160 millió forintot fordít a vár rekonstrukciójára. A politikus megjegyezte, hogy ez kevés a vár mintegy 400 millió forintra becsült felújítási költségéhez képest, de a támogatásból legalább a két bástyát, vagy az egyik bástyát és a falakat meg lehet erősíteni.

A polgármester hangsúlyozta: az 51 százalékban egy vállalkozó, 49 százalékban a város által üzemeltetett Zrínyi-vár kiemelt idegenforgalmi célpont, s Magyarország egyik legrégebbi, először 1833-ban rendezett hagyományos emlékünnepsége, a Zrínyi-napok helyszíne.

Az építmény az 1566-os török ostromával írta be magát Magyarország és Európa történelmébe, s vált a török elleni küzdelmek jelképévé. Zrínyi Miklós 2500 magyar és horvát katonája egy hónapig állt ellen I. Szulejmán szultán 50 ezres, jól felszerelt seregének. Amikor Zrínyi látta, hogy a vár elesik, néhány megmaradt emberével kirohant utolsó menedékéből a belső várból a már török kézen levő külső vár felé. Az utolsó ütközetben csaknem mindannyian meghaltak. A sikernek a törökök nem örülhettek, néhány nappal diadaluk előtt Szulejmán szultán is elhunyt.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!