2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Titánövvel mentik a velencei harangtornyot

2008. december 30. 12:47 MTI

Titánövet kap a velencei Szent Márk tér világhírű harangtornya. Ennek oka, hogy a csaknem száz méter magas tornyot az enyészet fenyegeti, ugyanis talapzata facölöpökön nyugszik, amelyeket az idők során szétmart a tengervíz.

Ezen kívül az emelkedő tengerszint miatt árvizek is fenyegetik az építményt. Hogy megmenthesse a lagúnák városának jelképét, Velence önkormányzata most tizenkét tonna titánt rendelt - írta a Der Standard című osztrák lap online kiadása. "Lényegében egyfajta protézisről van szó, amely körülölelné a torony talapzatát, hogy mindenféle dőlést megakadályozzon" - magyarázta nemrégiben a restaurációs munkálatokért felelős építész, Claudio Menichelli. Tudományos vizsgálatok támasztották alá, hogy Velence jelképe hasonlóan járhat, mint a pisai ferde torony.

Ezt kívánják most megakadályozni a titánfoglalattal. "Ilyen körülmények között egyetlen anyag sincs, amelynek ilyen hosszú lenne az élettartama" - nyilatkozott Markus Holz, a fémet szállító ThyssenKrupp-Titanium német cég üzletvezetője. A csupán egy méterrel a tengerszint felett elhelyezkedő Velence áradásairól ismert, amelyek folyamán gyakran az egész Szent Márk tér víz alá kerül. Az éghajlatváltozás még súlyosbíthatja a problémát, ettől tartanak legalábbis már egy ideje az olasz kutatók.

A tenger vízszintje máris 24 centiméterrel magasabb, mint száz évvel ezelőtt, ez az érték pedig jelenleg évente átlagosan három milliméterrel nő. Így az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az áradások. Míg 1925-ben csupán hétszer jegyeztek fel "acqua altát", az utóbbi esztendőkben évenként több mint ötven esetet regisztráltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár