2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nukleáris védőpajzsot akartak a japánok Kína ellen

2008. december 23. 09:48 MTI

A japán miniszterelnök azt kérte 1965-ben az Egyesült Államoktól, hogy hozzon létre nukleáris védőpajzsot a szigetország számára Kína ellen.

Mint egy, a titkosítás alól most felmentett korabeli dokumentumból kiderült, Szato Eiszaku, Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője első washingtoni hivatalos látogatása idején közölte Robert McNamara akkori amerikai védelmi miniszterrel, hogy az amerikai haderők nukleáris támadást indíthatnak Kína ellen "a tenger felől", ha szükséges.

A találkozó előtt egy nappal, 1965. január 12-én fogadta a japán politikust Lyndon B. Johnson amerikai elnök, aki megerősítette: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az amerikai-japán biztonsági egyezmény mellett, és megvédi a szigetországot. Kína ugyanis 1964. október 16-án hajtotta végre az első sikeres atombomba-kísérletét, és ez komoly aggodalmakat váltott ki Washingtonban és Tokióban egyaránt.

A Kyodo japán hírügynökség által idézett dokumentum szerint Szato azt is közölte az amerikai védelmi miniszterrel, hogy Japánnak, noha képes lenne rá, nem áll szándékában atomfegyvert előállítani.

Szato 1964 és 1972 között volt Japán miniszterelnöke. Ő volt az, aki 1967-ben bevezette a japán politika három antinukleáris elvét. A parlament által 1971-ben elfogadott elvek szerint Japán nem gyárt, és nem is birtokol atomfegyvereket, továbbá nem enged ilyeneket a területén tárolni. Tokió ugyancsak Szato miniszterelnöksége idején csatlakozott az atomsorompó-egyezményhez. Ez irányú erőfeszítéseit 1974-ben Nobel-békedíjjal jutalmazták.

Ugyanakkor a szigetország Kínához való viszonya fagyos maradt egész kormányzása alatt, a diplomáciai kapcsolatokat sem vették fel, mivel Tokió azt követelte Pekingtől, hogy ismerje el Tajvant független államnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár